Διαχωρίζεται η ΔΕΠΑ από τον ΔΕΣΦΑ και συστήνονται 5 νέες ΕΠΑ στην περιφέρεια

Διαχωρίζεται η ΔΕΠΑ από τον ΔΕΣΦΑ και συστήνονται 5 νέες ΕΠΑ στην περιφέρεια

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία σημαντική αλλαγή στο κομμάτι που αφορά την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, σε σχέση με το αρχικό κείμενο που είχε επεξεργαστεί η προκάτοχός του κ. Τίνα Μπιρμπίλη, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την εναρμόνιση με το τρίτο ενεργειακό πακέτο που παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Προβλέπει το μοντέλο του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού για τον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου που σημαίνει πλήρη ανεξαρτησία της υφιστάμενης θυγατρικής εταιρείας ΔΕΣΦΑ από τη ΔΕΠΑ. H ρύθμιση εναρμονίζεται πλήρως με τις απαιτήσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για διαχωρισμό των δύο εταιρειών και πώληση του συνόλου του ποσοστού του κατέχει το Δημόσιο στη ΔΕΠΑ (65%) και ξεχωριστή πώληση σε ποσοστό 31% από το ποσοστό που κατέχει στον ΔΕΣΦΑ (100%).

Το τελικό κείμενο που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει μια πρόσθετη ρύθμιση που προβλέπει τη σύσταση 5 νέων ΕΠΑ (Εταιρείες Παροχής Αερίου) στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου.

Στο κεφάλαιο για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, από τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου που το ΥΠΕΚΑ έδωσε χθες στη δημοσιότητα, αφού το σύνολο του νομοσχεδίου θα δοθεί με την κατάθεσή του στη Βουλή, δεν προκύπτει καμία αλλαγή σε σχέση με το προηγούμενο κείμενο. Για τον διαχειριστή μεταφοράς επιλέγεται το μοντέλο ITO, που κρίθηκε το πλέον κατάλληλο με βάση τα δεδομένα του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, παρά τις αντιδράσεις φορέων της αγοράς. H ΔΕΗ θα προχωρήσει στη σύσταση 100% θυγατρικής εταιρείας (ΑΔΜΗΕ A. E.) στην οποία και θα μεταβιβάσει τον κλάδο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της κυριότητας του συνόλου των παγίων, καθώς και του προσωπικού που απασχολείται στην αντίστοιχη Διεύθυνση. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα μεταβίβασης μειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΑΔΜΗΕ σε τρίτους, προς ενίσχυση της κεφαλαιουχικής επάρκειας της εταιρείας. O σημερινός ΔΕΣΜΗΕ μετεξελίσσεται σε Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ A. E.) με μεταβίβαση του 49% των μετοχών του που κατέχει σήμερα η ΔΕΗ στο Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή