Η Ελληνική Στατιστική Αρχή απέκτησε κύρος και αξιοπιστία

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή απέκτησε κύρος και αξιοπιστία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την απαξίωση στην αναγνώριση φαίνεται πως έχει περάσει μέσα σε περίπου ένα χρόνο η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), κ. Γ. Ραδερμάχερ, το ελληνικό στατιστικό σύστημα είναι «πρωτοπόρο και αξιόπιστο» πλέον, ενώ και ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Αν. Γεωργίου εκτίμησε ότι η ΕΛΣΤΑΤ βρίσκεται σε καινοτόμο θέση σε σχέση με την Ευρωζώνη και η ελληνική περίπτωση μπορεί να αποτελέσει εμπειρία και για άλλες χώρες.

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν στη διάσκεψη με θέμα «Κώδικας Ορθής Πρακτικής των Ευρωπαϊκών Στατιστικών και ενδυνάμωση της αξιοπιστίας των επίσημων στατιστικών», που συνδιοργάνωσαν η ΕΛΣΤΑΤ και το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών της Γαλλίας (INSEE), προσφάτως στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, τόσο ο κ. Ραδερμάχερ, όσο και ο κ. Γεωργίου συμφώνησαν ότι η ελληνική κρίση ήταν η αφορμή για να υπάρξουν αλλαγές προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των στατιστικών πρακτικών. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Eurostat υποστήριξε πως από το 2008 έχουν υπάρξει νομικά εργαλεία για την εξασφάλιση των ορθών πρακτικών με αποτέλεσμα η Eurostat να ασκεί έλεγχο και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα ήταν καταλύτης για την προώθηση των αλλαγών αυτών.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργίου σημείωσε πως ακόμα υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων και συνεχίζουν να υπάρχουν προκλήσεις αναφορικά με την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων, δεδομένου ότι υπάρχουν φορείς που δεν δίνουν τα στοιχεία τους. Παράλληλα, ο κ. Γεωργίου ανέφερε πως υπάρχουν πιέσεις από κάποιους προς την ΕΛΣΤΑΤ ώστε να επηρεάσουν τα στατιστικά στοιχεία κατά τη διάρκεια παραγωγής τους και ειδικά εκείνα που αφορούν την καταγραφή του ελλείμματος. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι η διοίκηση και το προσωπικό της ΕΛΣΤΑΤ έχουν αγνοήσει τις πιέσεις αυτές και έχουν εργαστεί με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Πάντως, το θέμα των παρεμβάσεων των κυβερνήσεων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη έθιξε και ο κ. Ραδερμάχερ, σημειώνοντας ότι δεν έχει καλυφθεί πλήρως το ζήτημα της επιρροής των κυβερνήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή