Με συντελεστή 10% φορολογούνται οι τόκοι καταθέσεων στο εξωτερικό

Με συντελεστή 10% φορολογούνται οι τόκοι καταθέσεων στο εξωτερικό

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συντελεστή 10% φορολογούνται αυτοτελώς οι τόκοι καταθέσεων που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού και αποκτώνται από φορολογουμένους που έχουν τη μόνιμη κατοικία τους στην Ελλάδα. Στην εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται επ’ ακριβώς το καθεστώς φορολόγησης των τόκων καταθέσεων στην αλλοδαπή. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που φυσικό πρόσωπο κάτοικος Ελλάδας αποκτά τόκους από καταθέσεις στην αλλοδαπή και το προϊόν της είσπραξης παραμένει στο εξωτερικό, ο δικαιούχος των τόκων πρέπει να αποδίδει τον οφειλόμενο φόρο 10% εφ’ άπαξ με την υποβολή της δήλωσης στην εφορία στην οποία υπάγεται μέσα στον επόμενο από την καταβολή ή την πίστωση των τόκων μήνα.

Παράλληλα, θα πρέπει να προσκομίζει και το πρωτότυπο αποδεικτικό της αλλοδαπής τράπεζας, από το οποίο θα προκύπτει το ποσό των τόκων που καταβλήθηκε σε αυτόν ή με το οποίο πιστώθηκε ο λογαριασμός του στην αλλοδαπή, ο φόρος που έχει παρακρατηθεί και ο χρόνος καταβολής ή πίστωσης.

Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι υπάλληλοι ορισμένων ΔΟΥ ζητούν από τους φορολογούμενους που προσέρχονται για να αποδώσουν τον οφειλόμενο φόρο 10% επί των τόκων από καταθέσεις που αποκτούν στην αλλοδαπή να προσκομίσουν επίσημη μετάφραση του αποδεικτικού της αλλοδαπής τράπεζας, χωρίς να υπάρχει τέτοια εντολή από τη διοίκηση. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, το κόστος της επίσημης μετάφρασης υπερβαίνει το ύψος του οφειλόμενου φόρου.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να μην επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι για την απόδοση του φόρου 10% από τον δικαιούχο των τόκων δεν απαιτείται η προσκόμιση επίσημα μεταφρασμένου αποδεικτικού της αλλοδαπής τράπεζας.

Διασταυρώσεις

Στο μεταξύ, μετά το τέλος της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και της εκκαθάρισής τους, καθώς και της αποστολής των σημειωμάτων για τις εισφορές, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει διασταυρώσεις έτσι ώστε να ελεγχθεί εάν έχουν δηλωθεί οι τόκοι των καταθέσεων που προέρχονται από το εξωτερικό. Οι «ξεχασιάρηδες» θα κληθούν να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις και να πληρώσουν τους αναλογούντες φόρους και τις προσαυξήσεις που προβλέπει η νομοθεσία.

Στο μεταξύ, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών παρατείνεται η προθεσμία υποβολής του εντύπου Ε9 (δήλωση στοιχείων ακινήτων). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα νομικά πρόσωπα μπορούν να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις μέσω του Διαδικτύου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2011.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή