Πολυνομοσχέδιο για υδρογονάνθρακες

Πολυνομοσχέδιο για υδρογονάνθρακες

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη μορφή πολυνομοσχεδίου θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την έρευνα και την παραγωγή υδρογονανθράκων, τα βασικά σημεία του οποίου παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτης. Το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για την υλοποίηση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης και του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας, καθώς και σειρά ρυθμίσεων που αφορούν στην αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου και άλλες παρεμβάσεις στον τομέα των λατομείων.

Σε ό, τι αφορά την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση του εθνικού φορέα που θα διαχειρίζεται τα αποκλειστικά δικαιώματα του ελληνικού Δημοσίου και θα τα παραχωρεί σε πετρελαϊκές εταιρείες μέσω διαγωνισμών. O Εθνικός Φορέας Ερευνας Υδρογονανθράκων θα επιλέγει τις προς παραχώρηση περιοχές με αυστηρά κριτήρια, την επιχειρηματική προώθηση των επιλεγμένων περιοχών, την επιλογή των αναδόχων εταιρειών και την αυστηρή παρακολούθηση των εργασιών έρευνας και παραγωγής σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική. O φορέας θα είναι ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων A. E. (ΕΔΕΥ A. E.) και μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ. O κ. Μανιάτης ενημέρωσε το υπουργικό για το ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί από τρεις εταιρείες του κλάδου για σεισμικές έρευνες στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και της N. Κρήτης, για τις οποίες υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος. O υφυπουργός παρουσίασε επίσης στοιχεία από μελέτες του ΙΓΜΕ για τα πιθανολογούμενα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, τα οποία όπως τόνισε είναι ανεξερεύνητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα έχουν γίνει μόνο 175 γεωτρήσεις όταν στην Αλβανία έχουν γίνει 2.500.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή