Στον αέρα η είσπραξη 3 δισ. ευρώ από τα νέα φορολογικά μέτρα

Στον αέρα η είσπραξη 3 δισ. ευρώ από τα νέα φορολογικά μέτρα

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν «Γολγοθά» καλείται να ανέβει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων εν μέσω θέρους και με λιγότερους υπαλλήλους.

Εκτακτες και μόνιμες εισφορές, εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, του φόρου ακίνητης περιουσίας, αποστολή των νέων τελών κυκλοφορίας, συνθέτουν το παζλ το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου (πλην των τελών που θα αποσταλούν τον Οκτώβριο). Σε διαφορετική περίπτωση χάνονται οι στόχοι για είσπραξη 3 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος 7,3% του ΑΕΠ το 2011. Και όπως φαίνεται ένα μεγάλο τμήμα των υπολογιζόμενων εσόδων θα εισπραχθεί πιθανόν το 2012.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για την αποστολή ενός σημειώματος που θα περιλαμβάνει τα περισσότερα από τα νέα μέτρα που έχουν θεσπιστεί. Ισως με αυτόν τον τρόπο το Δημόσιο γλιτώσει κάποιο χρόνο από τη φακελοποίηση των σημειωμάτων. Ωστόσο, είναι σχεδόν αδύνατο να υπολογιστεί η εισφορά αλληλεγγύης για κάθε φορολογούμενο με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, τη στιγμή που δεν έχουν εκκαθαριστεί περίπου 2,5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις. Σημειώνεται ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους οι φορολογούμενοι μέσω του Διαδικτύου, ενώ οι εφορίες δεν έχουν αποστείλει έναν μέγαλο όγκο δηλώσεων που έχουν υποβληθεί από τους φορολογουμένους. Το επόμενο διάστημα η λίστα που θα πρέπει να «τρέξουν» οι εφορίες αφορά τα ακόλουθα θέματα:

– Εκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Στην καλύτερη περίπτωση θα ξεκινήσει η αποστολή των σημειώματων στα μέσα με τέλη Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι θα καταβάλλουν από τρεις έως πεντε δόσεις μέχρι το τέλος του 2011. Σημειώνεται ότι τον μήνα Αύγουστο οι εργαζόμενοι στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα πάρουν το μεγαλύτερο τμήμα των αδειών τους, ενώ οι υπάλληλοι είναι λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι τόσο λόγω των συνταξιοδοτήσεων όσο και της μη ανανέωσης των συμβασιούχων.

Από το μέτρο αυτό η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει έσοδα ύψους 1,367 δισ. ευρώ.

– Τέλος επιτηδεύματος. Το ίδιο διάστημα, πιθανόν και στο ίδιο σημείωμα αναμένεται και η αποστολή από τη ΓΓΠΣ της πρόσκλησης για την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος των 300 ευρώ σε περισσότερους από ένα εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

Τα προσδοκώμενα έσοδα εκτιμώνται σε 300 εκατ. ευρώ για το 2011 και από το μέτρο εξαιρούνται μόνο οι νέοι αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν συμπληρώσει 5 έτη άσκησης επαγγέλματος, όσοι βρίσκονται μέχρι και 3 έτη πριν από τη συνταξιοδότησή τους, εφόσον είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 62 ετών, και οι κάτοικοι χωριών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων και νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

– Εκτακτες εισφορές. Τον Σεπτέμβριο υπολογίζεται η αποστολή των ειδοποιητηρίων για την καταβολή της έκτακτης εισφοράς από ιδιοκτήτες Ι. Χ. αυτοκινήτων άνω των 1.929 κ. εκ. και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, κατόχους σκαφών αναψυχής (με εξαίρεση όσους έχουν σκάφη ανοικτού τύπου μήκους μέχρι 6 μέτρα), καθώς και ιδιοκτητών δεξαμενών κολύμβησης. Τα προσδοκώμενα έσοδα εκτιμώνται σε 150 εκατ. ευρώ.

– Ακίνητα. Μπορεί στο Μεσοπρόθεσμο να έχουν υπολογιστεί έσοδα από τα ακίνητα, ωστόσο είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν πρόκειται να εισπραχθεί «δεκάρα». Και αυτό διότι ακόμα δεν έχουν υπολογιστεί οι φόροι και συγκεκριμένα το ΕΤΑΚ του 2009. Σημειώνεται ότι υπάρχει ακόμα εμπλοκή με το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις συμβάσεις για την ανάθεση καταγραφής των ακινήτων του έτους 2009. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να προχωρήσει οποιαδήποτε άλλη εκκαθάριση για τα ακίνητα.

– Τέλη κυκλοφορίας. Την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου θα καταβληθούν τα νέα τέλη κυκλοφορίας για το 2012, τα οποία είναι αυξημένα έως και 12,5%.

Πάντως τον Σεπτεμβριο η κυβέρνηση θα οδηγηθεί στη λήψη νέων φορολογικών μέτρων προκειμένου να καλυφθούν οι «τρύπες» που θα δημιουργηθούν από τις καθυστερήσεις, αλλά και μέτρα που θα οδηγήσουν στη μείωση της φοροδιαφυγής. Σημειώνεται ότι στο Μεσοπρόθεσμο δεν υπάρχει πρόβλεψη για έσοδα από τη φοροδιαφυγή. Και αυτό γιατί οι δανειστές μας διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει καμία βελτίωση στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή