«Σύννομη μεν η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά…»

«Σύννομη μεν η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά…»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Ναι μεν αλλά…» πιστεύεται ότι θα είναι η ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου στη Γερμανία στο ερώτημα: «Ηταν σύννομη με το Σύνταγμα της χώρας η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να παράσχει βοήθεια προς την Ελλάδα ύψους πολλών δισ. ευρώ με στόχο τη σταθεροποίηση του ενιαίου νομίσματος;». Αυτό εκτιμά το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην ιστοσελίδα του και προβλέπει ότι θα δοθεί μεγαλύτερη δικαιοδοσία στη γερμανική Βουλή προκειμένου να συνδιαμορφώνει την επίσημη κυβερνητική πολιτική σε νέα πακέτα βοήθειας.

Το Spiegel επισημαίνει ότι η σχετική απόφαση του σώματος θα έχει ιστορική σημασία, επειδή θα κρίνει το μέλλον του μηχανισμού στήριξης του ευρώ. Η επιθεώρηση φτάνει στο σημείο να τονίζει πως το μέλλον του ενιαίου νομίσματος βρίσκεται στα χέρια των δικαστών της Καρλσρούης υπό την προεδρία του Αντρέας Φόσκουλε.

Υπενθυμίζεται ότι την προσφυγή έχουν καταθέσει ο Χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός, Πέτερ Γκάουβαϊλερ και μια ομάδα ακαδημαϊκών. Κατηγορούν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για παραβίαση του γερμανικού Συντάγματος αλλά και του κοινοτικού δικαίου.

Το γερμανικό περιοδικό θεωρεί απίθανο να τους δικαιώσει το σώμα, πιστεύει όμως ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θα εγείρει επιφυλάξεις για τον μέχρι πρότινος τρόπο λειτουργίας της διαδικασίας. Μπορεί η ετυμηγορία να μη θέσει σε κίνδυνο το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ούτε δικονομικά ούτε οικονομικά, αλλά είναι βέβαιο πως θα ορίσει σαφή όρια και περιορισμούς στην κυβέρνηση. Πάνω από όλα θα υποχρεώνει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βερολίνου να αποδεχθεί μεγαλύτερη συμμετοχή της Βουλής στη λήψη αποφάσεων.

Ουδέποτε είχαν συνεδριάσει για τόσες ώρες οι δικαστές, όσο προχθές. Τρεις περίπου ώρες συζητούσαν από τη μια οι ενάγοντες και από την άλλη οι εκπρόσωποι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της Βουλής. Αντικείμενο της αντιπαράθεσης ήταν κατά πόσον μπορούν οι προσφεύγοντες να επικαλεστούν συνταγματικά κατοχυρωμένα άρθρα στη Γερμανία για να αποδείξουν παραβίαση του κοινοτικού δικαίου ή των κανόνων που διέπουν τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας.

Ορισμένοι δικαστές αμφισβητούν κατά πόσο αποτελεί αρμοδιότητα του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου η παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου. Αντικείμενο του σώματος είναι η προστασία του Συντάγματος και όχι των κοινοτικών συνθηκών, ισχυρίζονται χαρακτηριστικά. Στην πρώτη του απόφαση μάλιστα το σώμα είχε αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν παραβιάζονται, αλλά μεθερμηνεύονται ή παρακάμπτονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή