ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ΕΛΠΕ

Υστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις και μετωπικές συγκρούσεις, διοίκηση και σωματείο εργαζομένων στα ΕΛΠΕ υπέγραψαν τελικά χθες αργά τα μεσάνυχτα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τα χειρότερα για τους εργαζομένους, που βρέθηκαν ένα βήμα πριν από την υπογραφή ατομικών συμβάσεων, αποφεύχθηκαν. Τα βασικά σημεία της σύμβασης είναι τα εξής:

Τριετής διάρκεια, από 1-1-11 έως 31-12-13. Μηδενικές αυξήσεις τα έτη 2011 και 2012, ενώ το 2013 θα δοθεί αύξηση 2,5% υπό την προϋπόθεση ότι το EBITDA του ομίλου το 2013 θα υπερβεί τα 700 εκατ. ευρώ. Αναστολή χρονοεπιδόματος για τα έτη 2012 και 2013. Από 1-8-11 το ωράριο εργασίας ορίζεται στις 40 ώρες εβδομαδιαίως. Αναστέλλεται η 6ήμερη εκδρομή για τα έτη 2011 και 2012. Καταργείται το επίδομα κυλικείου με ισχύ από 1-1-11. Διατηρούνται οι 17,8 μισθοί ετησίως.

Οι επιπλέον ημέρες ρεπό ετησίως λόγω αργιών είναι το ανώτερο 10 για τους εργαζομένους και στις 3 βιομηχανικές εγκαταστάσεις από 1-1-11.

Από 1-8-11 η αμοιβή των υπερωριών θα βασίζεται στη σχετική νομοθεσία, χωρίς πρόσθετες προσαυξήσεις. Από 1-8-11 καταργούνται οι μισθολογικές προαγωγές λόγω συμπλήρωσης 25ετίας. Για τους νεοπροσλαμβανομένους, συμφωνήθηκε να λαμβάνουν το 60% των αποδοχών τους τον 1ο χρόνο της εργασίας και το 80% τον 2ο χρόνο, από τις υψηλές αποδοχές που παράγει η ΕΣΣΕ.

Ωθηση εκτιμούν οι τουριστικοί φορείς της Κέρκυρας ότι θα δώσει στο νησί η έναρξη πτήσεων της εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair. Η πρώτη πτήση πραγματοποιήθηκε, χθες, από την Κέρκυρα στο Λονδίνο (Stansted). Για να γιορτάσει το ξεκίνημα αυτής της υπηρεσίας στην Κέρκυρα, η Ryanair προσφέρει 1 εκατομμύριο θέσεις των 9,99 ευρώ για πτήσεις από Δευτέρα έως Πέμπτη τον Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες προς πώληση από σήμερα έως τη Δευτέρα 11 Ιουλίου μέσω της ιστοσελίδας της www. ryanair. com.

Κλειδί για τις ΑΠΕ η συμπαραγωγή

Τον σπουδαίο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Συμπαραγωγή στο μελλοντικό Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Σύστημα αναδεικνύει το COGEN Europe μέσω της έκθεσης «COGENERATION 2050».

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του COGEN Europe, η Συμπαραγωγή αποτελεί μέθοδο η οποία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός ενεργειακού συστήματος, το οποίο θα χαρακτηρίζεται αφενός από υψηλή αποδοτικότητα και αφετέρου από χαμηλές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Ειδικότερα, μέσω της ανάπτυξης ενός σεναρίου υψηλής αποδοτικότητας για το 2050 όπου τουλάχιστον τα 2/3 της Συμπαραγωγής στην Ευρώπη θα βασίζονται σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, γίνεται εμφανές ότι η Συμπαραγωγή είναι σε θέση να ενισχύσει τη βιωσιμότητα του κλάδου των ΑΠΕ, μειώνοντας την εξάρτηση της Ευρώπης από τον άνθρακα και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η διαδικτυακή καμπάνια του ελληνικού τουρισμού

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα της διαφημιστικής ενέργειας που πραγματοποιεί μέσω Διαδικτύου για τον μήνα Ιούνιο. Η διαφημιστική προβολή στο Διαδίκτυο θα διαρκέσει έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2011 και πραγματοποιείται σε Βρετανία, Γερμανία, Ρωσία, Ισραήλ και Σουηδία. Σύμφωνα με αυτό, το μήνυμα της Ελλάδας προβλήθηκε πάνω από 100 εκατ. φορές στις πέντε χώρες προβολής, ενώ ο πραγματικός αριθμός των κλικ υπερβαίνει κατά πολύ τον εκτιμώμενο (βάσει διαφημιστικού πλάνου) σε όλες τις χώρες και ειδικά σε Ρωσία και Ισραήλ όπου τα ποσοστά υπερβαίνουν το 70%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για Αγγλία και Γερμανία φθάνουν το 46%, και για τη Σουηδία το 35%. Περίπου 124.000 φορές οι χρήστες επέλεξαν να μάθουν περισσότερα επισκεπτόμενοι το visitgreece.gr. Πάνω από 48.000 χρήστες είδαν τα βίντεο της καμπάνιας.

Εννέα αρχές για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας

Εννέα βασικές αρχές για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας προτείνει στο μανιφέστο της η Λέσχη Επιχειρηματικότητας, η οποία αποτελείται από 75 επιχειρηματίες. Το μανιφέστο της Λέσχης Επιχειρηματικότητας παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου. Οι εννέα αυτές αρχές είναι οι ακόλουθες: α) στήριξη (π.χ. μέσω αφορολογήτου) των μεγάλων εταιρειών που μπορούν να συντηρήσουν σημαντικές δυνατότητες έρευνας και τεχνολογίας, καθώς και μάρκετινγκ, β) υποστήριξη μικρών εταιρειών που γεννούν πολλές ιδέες, γ) συντήρηση θεσμών που προσελκύουν ιδέες και τις προάγουν στην αγορά (διαγωνισμοί κ.ά.), δ) προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, ε) απομάκρυνση γραφειοκρατικών εμποδίων, στ) άμεση μείωση των φόρων επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα έχουν αναπτύξει καινοτομία, ζ) δημιουργία μηχανισμού άντλησης κεφαλαίων με τον συντονισμό και τη συμμετοχή του κράτους, η) ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και θ) ουσιαστική ζεύξη της αγοράς με την ανώτατη παιδεία και την έρευνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή