Στροφή επενδυτών σε βιομηχανικά ακίνητα

Στροφή επενδυτών σε βιομηχανικά ακίνητα

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βιομηχανικά ακίνητα/logistics αναμένεται να κυριαρχήσουν από πλευράς επιδόσεων στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων, σύμφωνα με έρευνα της Invista Real Estate Investment Management, κυρίως ως αποτέλεσμα των πιέσεων που εκτιμάται ότι θα ασκηθούν στη μέχρι σήμερα κυρίαρχη κατηγορία των εμπορικών κέντρων/καταστημάτων. Οπως αναφέρει η Invista, κατά το 2010, τα εμπορικά ακίνητα ηγήθηκαν του κλάδου, με το 33% των επενδύσεων να αφορά τα εν λόγω ακίνητα, έναντι 20% τον προηγούμενο χρόνο. Αντίστοιχα, τα ενοίκια των εμπορικών ακινήτων εμφάνισαν μεγαλύτερες αντοχές έναντι τόσο των γραφείων, όσο και των βιομηχανικών ακινήτων, υποχωρώντας μόλις κατά 2,9% στις χώρες της Ευρωζώνης, έναντι μειώσεων της τάξεως του 7,6% για τα γραφεία και 8,4% για τα βιομηχανικά ακίνητα.

Ωστόσο, αρχής γενομένης από το τρέχον έτος, η Invista κάνει λόγο για πιέσεις στα εμπορικά ακίνητα και συγκεκριμένα στην πορεία των τιμών ενοικίασης, ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης της κατανάλωσης. Η μείωση αυτή στις καταναλωτικές δαπάνες θα επέλθει ως αποτέλεσμα της κάμψης της ανόδου των μισθών, της ανάγκης των καταναλωτών να περιορίσουν τις οφειλές τους και τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνα της PMA (Property Market Analysis), η προσφορά νέων εμπορικών χώρων, κυρίως μέσω της λειτουργίας νέων εμπορικών κέντρων, εμφανίζει αυξητικές τάσεις. Η εξέλιξη, όπως αναφέρει η Invista, θα οδηγήσει σε αύξηση της προσφοράς και ως εκ τούτου σε περαιτέρω μείωση των ενοικίων, επιτρέποντας έτσι στα βιομηχανικά ακίνητα να περάσουν σε θέση πρωταγωνιστή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή