«Μαγνήτης» επενδύσεων τουρισμός, υγεία, γεωργία, ΑΠΕ

«Μαγνήτης» επενδύσεων τουρισμός, υγεία, γεωργία, ΑΠΕ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι κλάδοι της οικονομίας φαίνεται ότι μπορούν να δώσουν διέξοδο στην ελληνική οικονομία, εάν βεβαίως εξαλειφθούν τα υπάρχοντα εμπόδια και αντικίνητρα.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Boston Consulting Group (BCG), σε τέσσερις από τους έξι κλάδους μπορεί να υπάρχουν γρήγορα θετικά αποτελέσματα, καθώς υπάρχει ήδη κάποια υποδομή. Κατ’ αρχάς είναι ο τουρισμός, αρκεί να επιταχυνθούν οι απαραίτητες ρυθμίσεις για τη βελτιστοποίηση των πρακτικών και επίσης να προσδιορισθούν συγκεκριμένες πολιτικές για συγκεκριμένους τουριστικούς προορισμούς, καθώς και να αναπτυχθούν επενδύσεις σε πολιτισμό. Οι υπόλοιποι κλάδοι είναι η γεωργία, η υγεία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα σύμφωνα με τη μελέτη της BCG πρέπει να επιχειρήσει να γίνει κέντρο μεταφορών και logistics για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και επίσης να μετατραπεί σε κέντρο ναυτιλιακών σπουδών. Βεβαίως, όλα αυτά δεν μπορούν να υλοποιηθούν όταν, για παράδειγμα, για την κατασκευή ή την επέκταση μιας ξενοδοχειακής μονάδας απαιτούνται τουλάχιστον 30 δικαιολογητικά από 10 διαφορετικές υπηρεσίες.

Ενα από τα παραδείγματα καλών πρακτικών που αναλύει η BCG είναι η Τουρκία και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε για να προσελκύσει ΞΑΕ και να ανακάμψει μετά τη μεγάλη κρίση του 2001. Τα βασικά συστατικά της συνταγής που ακολούθησε ήτα τα εξής: πρώτον, δημιούργησε μια υπηρεσία υποστήριξης και προώθησης των επενδύσεων, στελεχωμένη από προσωπικό υψηλών προσόντων και προερχόμενο από τον χώρο των επιχειρήσεων, η οποία αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Δεύτερον, απελευθέρωσε μερικώς την αγορά ενέργειας, ενώ παραχώρησε σε κοινοπραξίες με συμβάσεις μίσθωσης 75 ετών δημόσια γη προς τουριστική αξιοποίηση, κατήργησε για τους ξένους επενδυτές τις διάφορες άδειες για τη σύσταση επιχειρήσεων και τέλος, προχώρησε σε γενναία μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων στο πλαίσιο μιας ριζικής φορολογικής μεταρρύθμισης το 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή