Βιοντίζελ β΄ γενιάς από… τηγανέλαιο

Βιοντίζελ β΄ γενιάς από… τηγανέλαιο

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λίγο καιρό, ένα απορριμματοφόρο του Δήμου Θεσσαλονίκης θα κινείται με το πιο «πράσινο» καύσιμο του κόσμου made in Greece. Στο ντεπόζιτό του θα έχει βιοντίζελ δεύτερης γενιάς το οποίο θα έχει παραχθεί μέσω μιας πρωτοποριακής μεθόδου από το χρησιμοποιημένο τηγανέλαιο των εστιατορίων. Πίσω από την απίστευτη τεχνολογία βρίσκεται το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης με έδρα τη Θεσσαλονίκη και η υπεύθυνη ερευνήτρια, η δρ Στέλλα Μπεζεργιάννη, η οποία τιμήθηκε με το δεύτερο βραβείο του διαγωνισμού «Η Ελλάδα καινοτομεί» στον τομέα της καινοτομίας. Πώς φτάσαμε ώς εδώ; «Η σκέψη ήταν η εξής», εξηγεί στην «Κ» η κ. Μπεζεργιάννη. «Η απόρριψη του χρησιμοποιημένου τηγανόλαδου είναι ούτως ή άλλως προβληματική, αφού εκτιμάται ότι ένα λίτρο μπορεί να μολύνει έως και ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, την ποσότητα δηλαδή που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ζήσει 14 χρόνια! Κι όμως, κατά την πάγια τακτική, το χρησιμοποιημένο λάδι πετάγεται στον νεροχύτη, είτε πρόκειται για τα νοικοκυριά είτε για τις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, με τα ορυκτά καύσιμα να εξαντλούνται, διαρκής είναι η αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης. Ετσι σκεφτήκαμε να παραγάγουμε βιοκαύσιμο με κάτι υπολειμματικό, το οποίο είναι κατά τ’ άλλα άχρηστο». Η πρωτοποριακή σε παγκόσμιο επίπεδο μέθοδος που ανέπτυξαν λέγεται καταλυτική υδρογονοεπεξεργασία και χάρη σε αυτήν, όπως λέει η κ. Μπεζεργιάννη, θα μπορούσε να καλυφθεί το 10% των αναγκών της χώρας σε ντίζελ. «Στην Ελλάδα καταναλώνουμε τέσσερις φορές περισσότερο τηγανέλαιο από τη Γερμανία – γιατί να μην το εκμεταλλευτούμε;».

Η τεχνολογία και η τεχνογνωσία βρίσκονται εκεί – μένει να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τις εταιρείες παραγωγής καυσίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή