Πώς η καθολική απελευθέρωση έγινε… μερική

Πώς η καθολική απελευθέρωση έγινε… μερική

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία φράση η Κομισιόν περιγράφει ακριβώς τι έχει συμβεί. Εχουν γίνει βήματα προς την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά η μεταρρύθμιση δεν έχει ολοκληρωθεί. Ετσι, το δεύτερο κύμα της μεταρρύθμισης βρίσκεται «προ των πυλών» και αναμένεται να ξεκινήσει από τον Ιούλιο, με στόχο να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να μη «σπάσει αυγά» και να ισορροπήσει μεταξύ του ανοίγματος όλων των επαγγελμάτων και της διατήρησης της κοινωνικής ειρήνης, προχώρησε απ’ ό, τι φαίνεται, τελικώς, σε μερική απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Κομισιόν αναφέρει στην έκθεσή της πως η κυβέρνηση θα χρειαστεί να αναλάβει περαιτέρω δράση ειδικά για τα ζητήματα της απελευθέρωσης των κατώτατων αμοιβών στα επαγγέλματα των δικηγόρων και των μηχανικών. Παράλληλα, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει ότι στο τρίτο τρίμηνο του έτους θα πρέπει να έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση που μεταξύ άλλων θα εξασφαλίζει ότι θα υπάρχει σημαντική μείωση της μέσης αμοιβής των συμβολαιογράφων κατά τουλάχιστον 50%.

Επίσης, προβλέπει σειρά νέων παρεμβάσεων με τη μορφή είτε Προεδρικών Διαταγμάτων είτε υπουργικών αποφάσεων που θα πρέπει να εκδοθούν εντός του Ιουλίου (αλλά και αργότερα κάποια) ώστε να ρυθμίζουν κυρίως τεχνικά ζητήματα. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση εντός του Ιουλίου θα πρέπει:

1. Να έχει δημοσιεύσει λίστα με τα επαγγέλματα που υπάγονται στον νόμο για την απελευθέρωση.

2. Να έχει καταρτίσει λίστα με τα επαγγέλματα που εξαιρούνται βάσει Προεδρικών Διαταγμάτων και με την πλήρη αιτιολόγησή τους.

3. Να έχει καταλήξει στο εάν χρειάζεται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της ελεύθερης πρόσβασης στα επαγγέλματα, της άσκησής τους και των κατώτατων αμοιβών.

4. Να έχει καταρτίσει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνουν οι νέες αλλαγές.

Επίσης, μέχρι το τέλος του έτους και με στόχο να υιοθετηθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2012, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει προετοιμάσει τις παρακάτω δράσεις:

1. Κατάργηση των διατάξεων των κανονισμών που έχουν τα επαγγελματικά επιμελητήρια για την πρόσβαση, την άσκηση και την τιμολόγηση των υπηρεσιών κάθε επαγγέλματος.

2. Διασφάλιση ότι όσοι παρέχουν υπηρεσίες δεν υπόκεινται σε διάφορες υποχρεώσεις για αποκλειστική άσκηση επαγγέλματος.

3. Πλήρης άρση των εμποδίων στις εμπορικές συναλλαγές.

4. Εγκαθίδρυση συνεισφορών σε δικηγόρους και μηχανικούς για τα επαγγελματικά τους σωματεία βάσει του λειτουργικού κόστους των φορέων τους.

5. Απλοποίηση των απαιτήσεων που υπάρχουν σε ορισμένες δραστηριότητες των δικηγόρων και των μηχανικών.

6. Λήψη οποιασδήποτε απαραίτητης δράσης για να προσπελαστούν προβλήματα που εμποδίζουν την εφαρμογή του νόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή