«Τρύπα» 4,5 δισ. στα έσοδα και στις δαπάνες

«Τρύπα» 4,5 δισ. στα έσοδα και στις δαπάνες

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το βαρέλι δεν έχει πάτο» συνηθίζει να λέει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος και τα επίσημα στοιχεία τον επιβεβαιώνουν με τον πλέον αδυσώπητο τρόπο. Στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου η τρύπα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 4,5 δισ. ευρώ, καθώς τα έσοδα υπολείπονται κατά 3,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί για το διάστημα αυτό, ενώ αντιστοίχως, οι δαπάνες τον υπερβαίνουν κατά 1,27 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα στο εξάμηνο έχουν εισπραχθεί έσοδα ύψους 21,81 δισ. ευρώ έναντι στόχου 25,08 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος για το σύνολο του έτους θα πρέπει στο β΄ εξάμηνο να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία περί τα 33,7 δισ. ευρώ. Δηλαδή κάθε μήνα θα πρέπει να «μπαίνουν» στον κρατικό κορβανά καθαρά έσοδα ύψους 5,6 δισ. ευρώ περίπου. Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζεται αισιόδοξη, εκτιμώντας ότι η «παρούσα υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπιστεί κατά το β΄ εξάμηνο, με την απόδοση των φορολογικών μέτρων που περιέχονται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος». Σε ό,τι αφορά το σκέλος των δαπανών, η αύξησή τους αποδίδεται στη διόγκωση των πρωτογενών δαπανών, λόγω των αυξημένων επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Καταβολή ΦΠΑ σε δόσεις

Από τις 14 Ιουλίου, oι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες θα μπορούν να υποβάλλουν τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ηλεκτρονικά μέσω του TaxisNet και να καταβάλλουν τον φόρο σε τρεις μηνιαίες δόσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή