Απόκλιση 4,5 δισ. σε έσοδα και δαπάνες στο εξάμηνο

Απόκλιση 4,5 δισ. σε έσοδα και δαπάνες στο εξάμηνο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον Πίθο των Δαναΐδων πέφτει όποιο μέτρο λαμβάνει η κυβέρνηση. Δεν πέρασαν 20 μέρες από την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου και τα στοιχεία του Ιουνίου εκτινάσουν τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο του έτους στο αστρονομικό ποσό των 4,5 δισ. ευρώ, εναντι 3,2 δισ. ευρώ που ήταν στο πεντάμηνο, μέγεθος πάνω στο οποίο προσδιορίστηκαν τα νέα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα ζοφερή εξέλιξη που δημιουργεί πονοκεφάλους στο οικονομικό επιτελείο και την τρόικα για το κατά πόσο μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι για το 2011 χωρίς τη λήψη νέων μέτρων το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών τα έσοδα του προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του έτους παρουσιάζουν υστέρηση ύψους 3,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί για το διάστημα αυτό. Συγκεκριμένα στο εξάμηνο έχουν εισπραχθεί έσοδα ύψους 21,81 δισ. ευρώ έναντι στόχου 25,08 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το δεύτερο εξάμηνο το υπουργείο Οικονομικών καλείται να εισπράξει, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, έσοδα ύψους 33,7 δισ. ευρώ. Δηλαδη κάθε μήνα θα πρέπει να «μπαίνουν» στον κρατικό κορβανά καθαρά έσοδα ύψους 5,6 δισ. ευρώ περίπου.

Στόχος ιδιαίτερα δύσκολος, δεδομένου ότι τμήμα από τα νέα μέτρα που έχουν ληφθεί πιθανόν να μην προλάβει ή να μην μπορέσει το υπουργείο Οικονομικών να τα εισπράξει τόσο λόγω της βαθύτερης ύφεσης της οικονομίας όσο και λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος που απομένει για να αποσταλούν όλα τα σημειώματα με τις εισφορές.

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι η «παρούσα υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπιστεί κατά το β΄ εξάμηνο, με την απόδοση των φορολογικών μέτρων που περιέχονται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 – 2015».

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες 1,27 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του εξαμήνου. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στη διόγκωση των πρωτογενών δαπανών.

Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπανές υπερέβησαν τον στόχο κατά 1,7 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα η μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων βοήθησε έτσι ώστε να περιοριστεί η υπέρβαση στις δαπάνες.

Στη ανακοίνωση που εξεδόθη από το υπουργείο Οικονομικών τονίζεται ότι οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες λόγω κυρίως των αυξημένων επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά Ταμεία (κυρίως στον ΟΓΑ και στο ΙΚΑ) λόγω μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές, στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας και στα νοσοκομεία για την πληρωμή των προμηθευτών τους.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 42,3% ή 1.563 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 12,7 δισ. ευρώ έναντι στόχου 10,37 δισ. ευρώ. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού κατά το α΄ εξάμηνο (τακτικός και ΠΔΕ) υστερούν έναντι του στόχου κατά 3,051 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 644 εκατ. ευρώ.

Ενας από τους λόγους που η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να προχωρήσει σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών για όσους έχουν μικρά χρέη οφείλεται στη διόγκωση της «μαύρης τρύπας» του προϋπολογισμού. Η ρύθμιση πιθανόν να ανακοινωθεί τις προσεχείς μέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή