Κλειδιά, η στάση της ΕΚΤ και η διάρκεια της υποβάθμισης

Κλειδιά, η στάση της ΕΚΤ και η διάρκεια της υποβάθμισης

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την οριστικοποίηση της συμφωνίας για το ελληνικό χρέος αναμένουν οι εγχώριες τράπεζες, την ώρα που η μετάδοση της κρίσης στην Ιταλία, την τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης, δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις.

Οι επιτελείς των τραπεζών αναγνωρίζουν ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και, δεδομένης της εμμονής της Γερμανίας για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους, η προοπτική της επιλεκτικής χρεοκοπίας αποτελεί σοβαρή πιθανότητα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται οι Γερμανοί να αναθεωρήσουν, υπό την πίεση της ανάγκης για άμεση δράση που δημιουργεί η επέκταση της κρίσης στην Ιταλία, αλλά και της κατηγορηματικής αντίδρασης της ΕΚΤ για την εκλογή λύσης που θα οδηγήσει σε επιλεκτική χρεοκοπία.

Σε γενικές γραμμές επιλεκτική χρεοκοπία δεν σημαίνει ολική χρεοκοπία, αλλά μια ιδιότυπη κατάσταση όπου μια χώρα δεν εξυπηρετεί τμήμα των υποχρεώσεών της για ένα χρονικό διάστημα.

Δύο καίρια σημεία

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δύο είναι τα καθοριστικά στοιχεία: η στάση της ΕΚΤ (αν θα δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση) και η χρονική διάρκεια της επιλεκτικής χρεοκοπίας. Αν η χώρα παραμείνει σε τέτοιο καθεστώς για λίγες μόνο εβδομάδες και ακολουθήσει γρήγορα αναβάθμιση, τότε οι επιπτώσεις εκτιμάται ότι δεν θα είναι σημαντικές. Αν όμως η χώρα μείνει στιγματισμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε οι ήδη οριακές συνθήκες ρευστότητας θα επιδεινωθούν περαιτέρω, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στην πραγματική οικονομία. Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για πορεία σε αχαρτογράφητα ύδατα. Δεν υπάρχει διεθνής εμπειρία, τονίζουν, που να παρουσιάζει ικανοποιητικές αναλογίες με την ελληνική περίπτωση, ώστε να αποτελέσει επαρκή μπούσουλα για το τι θα συμβεί την επόμενη μέρα. Οι πιο αισιόδοξοι επισημαίνουν πως, δεδομένου ότι η υποβάθμιση της οικονομίας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας θα είναι τμήμα του γενικότερου ευρωπαϊκού σχεδίου για την αναδόμηση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο και θα συνδέεται με τη χορήγηση νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας, τα προβλήματα ρευστότητας θα αντιμετωπιστούν άνετα.

Αυτό βέβαια δεν παύει να αποτελεί μια αισιόδοξη πρόβλεψη, καθώς κανείς δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει από τις μη σκόπιμες επιπτώσεις των σχεδίων. Η όποια λύση επιλεγεί θα απελευθερώσει δυνάμεις και θα προκαλέσει αντιδράσεις με άγνωστες συνέπειες. Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια στην ερώτηση: Τι θα ανακύψει ως μη σχεδιασμένα αποτελέσματα των πολιτικών των Ευρωπαίων σχεδιαστών πολιτικής; Και η μέχρι τώρα εμπειρία δεν είναι διόλου καθησυχαστική, καθώς καθημερινά διαπιστώνουμε πόσο διαφέρουν τα αποτελέσματα των πολιτικών που εφαρμόζονται από τις αρχικές προθέσεις των σχεδιαστών τους. Επειτα από δύο χρόνια προσπαθειών να αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση, το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα, η αβεβαιότητα κυριαρχεί και οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν με τρόμο τη μετάδοση της κρίσης στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης.

Σε κάθε περίπτωση η ζημιά, αν τελικά συμβεί αυτό, που θα επιφέρει στον ιδιωτικό τομέα το σχέδιο μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων είναι ζωτικής σημασίας για τις εγχώριες τράπεζες. Εχοντας στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα ύψους περίπου 45 δισ. ευρώ, μια θεωρητική μείωση της παρούσας αξίας των ομολόγων της τάξης του 20% θα επέφερε ζημίες ύψους 9 δισ. ευρώ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό ορισμένες τράπεζες να αποτύχουν να αναπληρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια μέσω αυξήσεων κεφαλαίων και να υποχρεωθούν στην έσχατη λύση της προσφυγής στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή