Μέσα φθινοπώρου η ενεργοποίηση του ευρωομολόγου έργων

Μέσα φθινοπώρου η ενεργοποίηση του ευρωομολόγου έργων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι βρίσκεται η έκδοση ευρωομολόγου έργων, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτούνται μεγάλα έργα υποδομών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το παραπάνω αποκάλυψε χθες ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Πάνος Καρβούνης, σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους. Μάλιστα, στα μέσα του φθινοπώρου αναμένεται η ενεργοποίηση του ευρωομολόγου έργων για μεγάλα έργα τηλεπικοινωνιών στην Ε.Ε.

Αν και ο κ. Καρβούνης δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον μηχανισμό του ευρωομολόγου έργων, εκτιμάται ότι αυτά τα ομόλογα θα εκδίδονται από ιδιώτες που αναλαμβάνουν τα έργα υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία θα παρέχει και τις απαιτούμενες εγγυήσεις. Για τον λόγο αυτό αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση μεγάλων αυτοχρηματοδοτούμενων έργων, κυρίως στους τομείς των οδικών, ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Το ευρωομόλογο έργων αποτελεί στην ουσία μια προσπάθεια να καλυφθεί η δυστοκία στην εξεύρεση επενδυτικών κεφαλαίων που παρατηρείται λόγω της οικονομικής κρίσης.

Κρίσιμη, βεβαίως, για την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που σχετίζονται με το υφιστάμενο ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Καρβούνη, το πρόγραμμα της παροχής τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα για την επιτάχυνση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων θα προχωρήσει άμεσα. Η τεχνική βοήθεια θα έχει στόχο την επιτάχυνση της απορρόφησης κονδυλίων περίπου 15 δισ. ευρώ που σήμερα είναι σχεδόν «ελεύθερα» και εκτιμάται ότι θα δοθεί έμφαση στους τομείς της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης.

Ιδιαίτερα κρίσιμες, βεβαίως, θα είναι οι διαπραγματεύσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες με αντικείμενο την αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στα κονδύλια του ΕΣΠΑ στο 85% και αντιστοίχως τη μείωση της εθνικής συμμετοχής στο 15% που αποτελεί το κατώτατο επιτρεπτό όριο.

Η Ελλάδα από την πλευρά της μπορεί να χρηματοδοτήσει την εθνική συμμετοχή για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ μέσω της δανειακής σύμβασης που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την ΕΤΕπ, ύψους 2 δισ. ευρώ με ευνοϊκούς όρους. Σημειώνεται ότι από το ποσό αυτό έχουν εκταμιευθεί μέχρι σήμερα 500 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να διεκδικηθεί ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στα κονδύλια του ΕΣΠΑ, ο κ. Καρβούνης σχεδόν το απέκλεισε υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε αλλαγή σειράς κοινοτικών κανονισμών, διαδικασία δηλαδή εξαιρετικά επίπονη και χρονοβόρα.

Τέλος, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα αναφέρθηκε και στην απόφαση της θεσμοθέτησης του λεγόμενου «ευρωπαϊκού εξαμήνου», τη συγκριτική εξέταση δηλαδή των προϋπολογισμών των κρατών-μελών πριν αυτοί κατατεθούν προς ψήφιση στα εθνικά Κοινοβούλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή