Ψαλίδι στους μισθούς φέρνει άμεσα η μείωση του αφορολόγητου ορίου

Ψαλίδι στους μισθούς φέρνει άμεσα η μείωση του αφορολόγητου ορίου

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις οδηγεί όλους τους φορολογουμένους η μείωση του αφορολόγητου ορίου κατά 4.000 ευρώ. Από τον μήνα Ιούλιο όλα τα λογιστήρια καλούνται να εφαρμόσουν τη νέα κλίμακα που προβλέπει αφορολόγητο όριο 8.000 ευρώ, παρακρατώντας μηνιαίως περισσότερους φόρους από τους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα καθώς και από τους συνταξιούχους. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, όσα λογιστήρια δεν προλάβουν να το πράξουν, θα πρέπει τον Αύγουστο να διενεργήσουν διπλή παρακράτηση υπολογίζοντας δηλαδή και τις κρατήσεις του μηνός Ιουλίου.

Από τη στιγμή που θα χρησιμοποιηθεί η νέα φορολογική κλίμακα στον υπολογισμό των μηνιαίων κρατήσεων φόρου μισθωτών υπηρεσιών, οι καθαρές αποδοχές των μισθωτών θα υποστούν σημαντικές μειώσεις. Συγκεκριμένα, υπάλληλος του ιδιωτικού τομέα με αποδοχές:

– 714 ευρώ τον μήνα θα έχει υψηλότερες κρατήσεις κατά 14 ευρώ.

– 1.000 ευρώ τον μήνα θα έχει υψηλότερες κρατήσεις κατά 28 ευρώ.

Επίσης, υπάλληλος του δημόσιου τομέα με αποδοχές:

– 833 ευρώ τον μήνα θα έχει υψηλότερες κρατήσεις κατά 16 ευρώ,

– 1.000 ευρώ τον μήνα θα έχει υψηλότερες κρατήσεις κατά 33 ευρώ.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζεται ότι για τις περιπτώσεις των νέων ηλικίας έως και 30 ετών, των συνταξιούχων άνω των 65 ετών, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των συνταξιούχων ανεξαρτήτως ηλικίας που τους βαρύνουν παιδιά με ειδικές ανάγκες, το αφορολόγητο ποσό παραμένει στα 12.000 ευρώ.

Οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας θα προσδιορίζουν το μηνιαίο καθαρό εισόδημα κάθε δικαιούχου αφαιρώντας από το ακαθάριστο ποσό του μισθού ή της σύνταξης ή της οποιασδήποτε καταβαλλόμενης παροχής μόνο τα ποσά των νόμιμων κρατήσεων για υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές. Στη συνέχεια, οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας, κάθε μήνα, θα διενεργούν αναγωγή του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος με βάση τις πραγματικές καταβαλλόμενες αποδοχές προκειμένου να προσδιορισθεί το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα κάθε δικαιούχου.

Ειδικότερα:

– Στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους για τους οποίους το άθροισμα δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας δεν ισοδυναμεί πλέον με δύο μισθούς ή συντάξεις, ο υπολογισμός του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος θα γίνεται με πολλαπλασιασμό του καθαρού μηνιαίου ποσού του μισθού ή της σύνταξης επί 12. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται όλοι οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, δηλαδή οι εργαζόμενοι σε υπουργεία, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, όλοι οι λειτουργοί του Δημοσίου (δικαστικοί, στρατιωτικοί, αστυνομικοί κ.λπ.) καθώς επίσης και όλοι οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ όπου το Δημόσιο κατέχει πάνω από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου. Υπάγονται επίσης και όλοι οι συνταξιούχοι, με εξαίρεση αυτούς του ΟΓΑ.

– Στους λοιπούς μισθωτούς και συνταξιούχους, δηλαδή σε εκείνους για τους οποίους το άθροισμα δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας εξακολουθεί να ισοδυναμεί με δύο μισθούς ή συντάξεις, ο υπολογισμός του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος θα γίνεται με πολλαπλασιασμό του καθαρού μηνιαίου ποσού του μισθού ή της σύνταξης επί 14. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα καθώς και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ.

Επί του ετησίου ποσού αποδοχών που προκύπτει μετά τον πολλαπλασιασμό των μηνιαίων αποδοχών με το 14 ή το 12, κατά περίπτωση, θα υπολογίζεται στη συνέχεια ο ετήσιος φόρος που αναλογεί με βάση τη φορολογική κλίμακα και ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Στη συνέχεια, το ποσό του ετήσιου φόρου που θα προκύψει θα μειωθεί κατά ποσοστό 1,5%. Παράδειγμα:

Εστω ότι άγαμος μισθωτός του Δημοσίου (που δεν υπάγεται στις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες προβλέπεται αφορολόγητο ποσό 12.000 ευρώ) λαμβάνει για παράδειγμα καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.850 ευρώ (σταθερές για κάθε μήνα του έτους) και καθαρό δώρο Χριστουγέννων 450 ευρώ.

Ετήσιο καθαρό εισόδημα: 12 Χ 1.850 = 22.200 ευρώ.

Ετήσιος φόρος κλίμακας: 2.612 ευρώ.

Μείωση φόρου λόγω παρακράτησης: 2.612 Χ 1,5% = 39,18 ευρώ.

Φόρος που πρέπει να παρακρατείται κάθε μήνα: 2.612 – 39,18 = 2.572,82 : 12 = 214,40 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή