Εξαπλώνεται γρήγορα η κρίση, η Ευρώπη αργεί

Εξαπλώνεται γρήγορα η κρίση, η Ευρώπη αργεί

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κρίση δημόσιου χρέους να εξαπλώνεται ταχύτατα στε Ιταλία και Ισπανία, τρίτη και τέταρτη μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, «η ώρα της κρίσης» για το πιο φιλόδοξο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το ευρώ, πλησιάζει ταχύτατα. Στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης που αναμένεται να συγκληθεί την Παρασκευή οι ηγέτες των «17» θα πρέπει να λάβουν σαφείς αποφάσεις για να περιορίσουν, πρώτον, την εξάπλωση της κρίσης και, δεύτερον, να στηρίξουν την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Παρ’ όλο που το Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας, υπό την ασφυκτική πίεση των αγορών, αποφάσισε να κάνει το πρώτο βήμα προς μια ριζική λύση στο πρόβλημα του ελληνικού (και κατά συνέπεια και πορτογαλικού – ιρλανδικού) χρέους, οι έντονες διαφορές απόψεων εξακολουθούν να δυναμιτίζουν τις αγορές. Η κακοφωνία συνεχίζεται, με τους Ευρωπαίους πολιτικούς να εξακολουθούν να στέλνουν αντιφατικά μηνύματα με βασικό αποδέκτη το εσωτερικό τους ακροατήριο.

Χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός κ. Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία πολλών κρατών-μελών για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στα νέα πακέτα βοήθειας, δήλωσε ότι «η συζήτηση δεν ξεκίνησε σωστά και δεν έχει τελειώσει», κατηγορώντας τους εταίρους του ότι άνοιξαν τη συζήτηση χωρίς να καταλήξουν σε σαφείς προτάσεις και χωρίς να εκτιμήσουν τις αρνητικές συνέπειες.

Περίπου την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωνε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας είναι βέβαιη και ότι χωρίς αυτή την προϋπόθεση δεν πρόκειται να υπάρξει νέα διάσωση της Ελλάδας. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών κ. Γιαν Κέες ντε Γιάχερ πρόσθεσε ότι η επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας δεν πρέπει πλέον να αποκλείεται.

Πιέσεις από ΔΝΤ

Από την Ουάσιγκτον η δήλωση της νέας επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ ότι το Ταμείο δεν είναι έτοιμο να συζητήσει τις λεπτομέρειες του νέου σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας, αφενός πίεσε τους Ευρωπαίους, αφετέρου ταρακούνησε τις αγορές. Αργότερα η κ. Λαγκάρντ χαιρέτισε τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ευρωζώνη και ζήτησε τη γρήγορη εφαρμογή μέτρων.

Πλέον η κατάσταση είναι «πιο επείγουσα και επικίνδυνη από ποτέ» λέει Ευρωπαίος διπλωμάτης. Η στρατηγική που ακολούθησε η Ευρωζώνη μέχρι σήμερα και είχε στόχο να περιορίσει την κρίση δημόσιου χρέους σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία έχει ολοφάνερα αποτύχει. «Ας ελπίσουμε ότι μέχρι την Παρασκευή η κατάσταση στις αγορές θα είναι τόσο άσχημη, ώστε οι αρχηγοί κρατών να αναγκαστούν να πάρουν αποφάσεις» λέει διπλωμάτης από χώρα της Ευρωζώνης, περιγράφοντας το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πρόταση της διεθνούς ένωσης τραπεζών (IIF) που παρουσιάστηκε στο Eurogroup τη Δευτέρα και δημοσιεύει η Wall Street Journal, «σχέδια που αφορούν τη χρηματοδοτική κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας αν δεν περιλαμβάνουν μείωση του χρέους δεν θα έχουν αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση των αγορών και την αντιστροφή της εξάπλωσης της κρίσης». Η πρόταση του IIF περιλαμβάνει τη διάθεση από την Ευρωζώνη 50 δισ. ευρώ για επαναγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα στο 70% της ονομαστικής τους αξίας ή για αγορές από τη δευτερογενή αγορά.

Μια δεύτερη πρόταση αφορά την ανταλλαγή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στην τρέχουσα αξία τους με νέα που θα έχουν χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή