Ισπανία: Εκκληση Θαπατέρο στους «ισχυρούς»

Ισπανία: Εκκληση Θαπατέρο στους «ισχυρούς»

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση προς τις «ισχυρότερες χώρες» της Ευρωζώνης να επιδείξουν υπευθυνότητα στην κρίση χρέους απηύθυνε χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, και υπενθύμισε πως η Ισπανία έχει ήδη κάνει σημαντικές θυσίες. Εν αναμονή του αποτελέσματος ψηφοφορίας επί των προτεινόμενων περικοπών κατά 3,8% των δαπανών του 2012 και με το κόστος του δανεισμού της Ισπανίας να εκτινάσσεται και πάλι χθες, μολονότι η χώρα έχει ήδη εφαρμόσει πρόγραμμα λιτότητας, ο Ισπανός πρωθυπουργός υπενθύμισε στους εταίρους του από την Ευρωζώνη πως η χώρα του έχει ήδη κάνει μεγάλες θυσίες με σκοπό να αποφύγει την εμπλοκή της στην κρίση χρέους.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χέρμαν βαν Ρομπέι, ο κ. Θαπατέρο τόνισε πως «όλες οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και ιδιαιτέρως οι ισχυρότερες, και η ευθύνη τους είναι να στηρίξουν το κοινό σχέδιο». Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του κ. Θαπατέρο είναι σαφώς έτοιμο να καταφύγει σε νέες περικοπές δαπανών αν το κρίνει απαραίτητο. Ωστόσο η Ισπανία έχει ήδη προχωρήσει σε μειώσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, έχει παγώσει τις συντάξεις, έχει αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης και έχει περικόψει δραστικά τα επιδόματα. Οπως σαφώς θέλησε να τονίσει ο Ισπανός πρωθυπουργός, τα μέτρα αυτά, που έχουν κοστίσει στον κ. Θαπατέρο τη δημοτικότητά του, ελήφθησαν με σκοπό τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ισπανίας στο 6% για το τρέχον έτος, από το 9,2% στο οποίο ανερχόταν το 2010, και απώτερο στόχο να μη βρεθεί η Ισπανία στο στόχαστρο των αγορών.

Πολιτικοί αναλυτές εξακολουθούν να θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν τώρα 45,9% στο αντιπολιτευόμενο κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα και μόλις 32,1% στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή