Ιταλία: «Δύσκολες ώρες περνάει η χώρα»

Ιταλία: «Δύσκολες ώρες περνάει η χώρα»

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια ασυνήθιστης σοβαρότητας για τον υπεραισιόδοξο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έκκληση για ενότητα, ο Ιταλός πρωθυπουργός επιχείρησε χθες να κατευνάσει τους φόβους που δημιούργησε το τελευταίο διήμερο η επίθεση των αγορών στην Ιταλία, την πρώτη σε μεγάλη οικονομία της Ευρωζώνης. Και ενώ το κόστος του δανεισμού της εκτινασσόταν σε νέα ύψη, η Ιταλία ετοιμαζόταν χθες να επισπεύσει την ψήφιση προγράμματος λιτότητας με στόχο τη μείωση ενός δυσθεώρητου χρέους ύψους 120% του ιταλικού ΑΕΠ.

«Πρέπει να είμαστε ενωμένοι, να επικεντρωθούμε στα κοινά μας συμφέροντα και να έχουμε επίγνωση πως οι θυσίες μιας σύντομης περιόδου θα μας αποδώσουν μόνιμα οφέλη» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ενώ παραδέχθηκε πως «σίγουρα δεν είναι εύκολη στιγμή για την Ιταλία». Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, έφυγε εσπευσμένα από τη σύνοδο του Eurogroup για να επιστρέψει στη Ρώμη ώστε να προωθήσει την έγκριση του προγράμματος λιτότητας που προβλέπει την εξοικονόμηση 40 δισ. ευρώ και αναμένεται να ψηφισθεί αυτές τις ημέρες από το ιταλικό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για τετραετές πρόγραμμα που προβλέπει μειώσεις στη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και του συστήματος υγείας, αλλά και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Μέχρι στιγμής οι προσπάθειές του να το προωθήσει είχαν προσκρούσει σε αντιδράσεις ακόμη και μελών της κυβέρνησης που εξέφραζαν φόβους για το πολιτικό κόστος. Από τη Δευτέρα, όμως, που η Ιταλία βρέθηκε στο στόχαστρο των αγορών εκάμφθησαν οι αντιστάσεις. Βέβαιος πως η Ιταλία θα ψηφίσει το «δικό της φιλόδοξο πρόγραμμα περικοπών» δήλωσε μάλιστα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πράγματι το αντιπολιτευόμενο κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα ζήτησε να ψηφισθεί το πρόγραμμα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ παρά την κρίση που έχει εκδηλωθεί τελευταία ανάμεσα στον κ. Τρεμόντι και τον πρωθυπουργό, το κυβερνών κόμμα προτίθεται να υπερψηφίσει όλες τις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών. Η εκπρόσωπος του κόμματος, Αννα Τσίντζια Μπονφρίσκο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν μικρές τροποποιήσεις, αλλά υποσχέθηκε πως το κόμμα της «θα αφήσει ελεύθερο το πεδίο στον Τρεμόντι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή