ΔΝΤ: Αλμα χρέους στο 172% του ΑΕΠ το 2012

ΔΝΤ: Αλμα χρέους στο 172% του ΑΕΠ το 2012

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, που θα οδηγήσει μετά βεβαιότητας σε επιλεκτική χρεοκοπία, θα εκτινάξει το χρέος στο 166% του ΑΕΠ φέτος και στο 172% το 2012, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς οι τράπεζες θα υποστούν απώλειες και το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να ενισχύσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Το ΔΝΤ καλεί τους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν στο rollover και εκτιμά η συμμετοχή τους θα ανέλθει σε 33 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αβέβαιη είναι η συμμετοχή του ίδιου του Ταμείου στο νέο πακέτο βοήθειας. Το Ταμείο θεωρεί ότι η βιωσιμότητα του χρέους κινείται επί ξυρού ακμής και θα πρέπει η Ελλάδα να εφαρμόσει πλήρως και χωρίς αποκλίσεις το Μνημόνιο και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Εν τω μεταξύ, χθες, πραγματοποιήθηκε μια ακόμη τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων αξιωματούχων για το θέμα. Στο τραπέζι επανήλθε πρόταση για επιμήκυνση των ομολόγων που λήγουν έως το 2019, σε συνδυασμό με αγορές, ενδεχομένως μέσω του EFSF, από τη δευτερογενή αγορά. Για μια ακόμη φορά αποφάσεις δεν ελήφθησαν, γεγονός που αντανακλάται και στο ότι δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά την Παρασκευή έκτακτη σύνοδος κορυφής. Κάτι τέτοιο ίσως γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Μεταρρυθμιστική κόπωση

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτηρίζει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ως φιλόδοξο αρκετές φορές, ενώ εντοπίζει σοβαρή μεταρρυθμιστική κόπωση της κυβέρνησης που απειλεί την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή