Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η Ελλάδα πέτυχε σημαντική πρόοδο κατά τον πρώτο χρόνο του Μνημονίου, ωστόσο παρατηρήθηκαν προβλήματα στην εφαρμογή των μέτρων και η ύφεση το 2010 αποδείχτηκε βαθύτερη απ’ όσο υπολογιζόταν, λέει η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECFIN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρίμηνη επιθεώρηση για τις εξελίξεις στις οικονομίες της Ευρωζώνης. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας απέναντι στις αγορές μέσω της διασφάλισης της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της διαφύλαξης της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και της ενίσχυσης της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.

Στον ιδιωτικό τομέα παρατηρήθηκε συγκράτηση -ακόμη και μείωση- μισθών, ενώ ενισχύθηκε η ανταγωνιστικότητα με αποτέλεσμα να υπάρξει αύξηση των εξαγωγών, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης. Ασκώντας κριτική για τις καθυστερήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η ECFIN παρατηρεί ότι πρέπει να αναζωογονηθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να συνεχιστεί η μείωση του ελλείμματος και να υπάρξει μια κρίσιμη μάζα μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα και θα ανοίξει τον δρόμο για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Στον δημοσιονομικό τομέα απαιτούνται μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που περιλαμβάνουν τη σημαντική μείωση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα, την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο δημοσίων εταιρειών και την εκλογίκευση των επιδομάτων, σύμφωνα με τους συντάκτες της επιθεώρησης. Η κυβέρνηση σκοπεύει να περιορίσει τις φοροαπαλλαγές, να αυξήσει τη φορολογία ακινήτων και να εντείνει την προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Ταυτόχρονα, θα επιταχυνθεί σημαντικά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σημειώνεται ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές που θα προωθήσουν την ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή