Μάχη κάθε μήνα για την καταβολή των συντάξεων

Μάχη κάθε μήνα για την καταβολή των συντάξεων

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η 19η εκάστου μήνα είναι η μέρα κατά την οποία κρίνεται εάν θα επαρκέσουν οι πόροι για την πληρωμή των συντάξεων στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας. «Κάθε μήνα στις 19 η ελπίδα γίνεται βεβαιότητα» δήλωσε χθες ο διοικητής του ΙΚΑ. Αποτυπώνοντας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Εργασίας την πορεία των οικονομικών του ΙΚΑ ο κ. Σπυρόπουλος, επέμεινε πως το 2011 ίσως είναι η πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία του ΙΚΑ. «Δεν νιώθουμε ασφαλείς, νιώθουμε ανήσυχοι» τόνισε χαρακτηριστικά, επιμένοντας πως «τα προβλήματα του ΙΚΑ δεν γεννήθηκαν στην κρίση, αλλά στην άνοδο».

Κι αυτήν την ανησυχία για τη δυνατότητα του Ιδρύματος να ανταποκριθεί απρόσκοπτα στην καταβολή των συντάξεων κατόρθωσε να τη μεταφέρει παρουσιάζοντας τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι παρά τον δανεισμό του ΙΚΑ μέσω της μετατροπής ομολόγων σε ρέπος (για ποσό 850 εκατομμυρίων ευρώ) και την εγγραφή στο Μεσοπρόθεσμο πρόσθετης χρηματοδότησης 600 εκατομμυρίων ευρώ, τίποτε δεν είναι δεδομένο. Αντιθέτως, η ύπαρξη μιας σειράς δυναμικών παραγόντων (αύξηση ανεργίας, μείωση αποδοχών κατά 5% επιδότηση εισφορών για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, απροθυμία αξιοποίησης της τελευταίας ρύθμισης χρεών στο Ιδρυμα και συνεχιζόμενη εισφοροδιαφυγή) θα κοστίσουν συνολικά στο ΙΚΑ 2,7 δισεκατομμύρια επιπλέον για το 2011 και επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ για τον ΟΑΕΔ. Αυτά καθιστούν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά και παρά την αγωνιώδη προσπάθεια του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνη να διαβεβαιώσει πως «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αλλά βρισκόμαστε σε συνεχή ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο».

Ωστόσο, μέσα στο α΄ εξάμηνο έχει εξαντληθεί για το σύνολο των Ταμείων το 62,7% της συνολικής επιχορήγησης. Για το ΙΚΑ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 91%. Επομένως ο στόχος για τη μείωση των δαπανών κατά 1,3 δισ. ευρώ καθίσταται βασική προτεραιότητα για την εξασφάλιση των συντάξεων όταν ήδη η υστέρηση εσόδων ανέρχεται στο ποσό του 1,2 δισ. ευρώ.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένη την περιορισμένη ανταπόκριση των επιχειρήσεων για την ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση οφειλών, ενεργοποιείται η διαδικασία κατάσχεσης περιουσίας που έχει περιέλθει εις χείρας τρίτων. Αυτό σημαίνει ότι θα προβεί σε διαδικασία δεύτερης υποθήκης ακινήτων

«Το ΙΚΑ δεν θα καταρρεύσει» δήλωσε ο κ. Κουτρουμάνης. Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς και εάν θα συμμετάσχει το Ιδρυμα σε πρόγραμμα ανανέωσης των ομολόγων απάντησε πως «θα απαντήσει το ίδιο για τα ομόλογά του που λήγουν το 2013». Πρόσθεσε, όμως, ότι η διακράτηση των ομολόγων ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που κατέχει το Ιδρυμα θα εξαρτηθεί από τα τοκομερίδια.

Θετικές προβλέψεις διατυπώθηκαν τόσο από τον υπουργό Εργασίας όσο και από τον διοικητή του ΙΚΑ για το 2012, αν ξεπεραστεί η δυσκολία του 2011. Μάλιστα ο κ. Σπυρόπουλος έφτασε στο σημείο να προαναγγείλει για τότε και μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Ταυτοχρόνως προανήγγειλε σειρά αλλαγών για την καταβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) και τη μείωση των ασφαλιστικών πακέτων σε 70 από τα υφιστάμενα 850. Η αλλαγή αυτή θα γίνει εντός του 2011, όπως είπε, για να ισχύσει από το 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή