Νέα ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες με ευνοϊκούς όρους

Νέα ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες με ευνοϊκούς όρους

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα να υπαχθούν στην ισχύουσα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με νέους ευνοϊκούς όρους παρέχει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους.

Στη ρύθμιση που είναι σε εξέλιξη και ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010 έχουν ήδη καταβληθεί 9 δόσεις από όσους είχαν αποφασίσει να κάνουν χρήση της σχετικής διάταξης.

Ωστόσο, ο νόμος έδινε την ευχέρεια σε όσους επιθυμούσαν να υπαχθούν και μεταγενέστερα, καταβάλλοντας τις δόσεις που αναλογούσαν στη ρύθμιση από τον περασμένο Οκτώβριο έως σήμερα.

Ετσι, ένας οφειλέτης θα έπρεπε, για να υπαχθεί σήμερα στη ρύθμιση, να καταβάλει όλο το ποσό που αντιστοιχεί στις 9 μηνιαίες δόσεις που αφορούν το διάστημα από τον περασμένο Οκτώβριο έως και το τέλος Ιουνίου.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μπορούν οι φορολογούμενοι να υπαχθούν στη ρύθμιση καταβάλλοντας τις 9 αυτές δόσεις όχι εφ’ άπαξ, αλλά τμηματικά, μέχρι να εξοφλήσουν το σύνολο του χρέους τους. Βέβαια, η καθυστέρηση αυτή υπαγωγής στη ρύθμιση θα κοστίσει στους φορολογούμενους 1% προσαύξηση για κάθε μήνα από τον περασμένο Οκτώβριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και σε 45 δόσεις και περικοπή των προσαυξήσεων ακόμη και 100% σε περίπτωση εφ’ άπαξ εξόφλησής του. Συγκεκριμένα, οι ρυθμιζόμενες οφειλές καταβάλλονται:

1. Σε 2 έως 3 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά 95% και με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 300 ευρώ.

2. Σε 4 έως 12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 90% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 500 ευρώ.

3. Σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή ποσοστού 80% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 500 ευρώ.

4. Σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 70% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 1.000 ευρώ.

5. Σε 37 έως 45 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 50% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 1.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή