Οι τράπεζες προσδοκούν σε μία καθαρή λύση

Οι τράπεζες προσδοκούν σε μία καθαρή λύση

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια καθαρή λύση, που θα απαντά συνολικά στις ανησυχίες των επενδυτών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ευελπιστούν οι διοικήσεις των τραπεζών, παρά το γεγονός ότι μια τέτοια, πιθανότατα θα έχει άμεση επίπτωση στα κεφάλαια των τραπεζών. Υπογραμμίζουν ότι ο τερματισμός της πολύμηνης αβεβαιότητας για την τύχη της χώρας και η ουσιαστική σταθεροποίηση της κατάστασης αποτελούν το ζητούμενο. Αντίθετα ως εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη θεωρούν τη μη επίτευξη συνολικής λύσης και την παροχή βραχυχρόνιας χρηματοδότησης προς τη χώρα μας. Σε μια τέτοια περίπτωση, σημειώνουν, η ατολμία της Ευρώπης θα εντείνει τις πιέσεις και θα απελευθερώσει επικίνδυνες δυνάμεις αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχήματος στην Ελλάδα αλλά και τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Σε κάθε περίπτωση, οι προοπτικές για τις τράπεζες διαγράφονται δυσοίωνες. Ακόμα και αν επιτευχθεί συνολική λύση, το μέγεθος της ζημίας που θα βαρύνει τον ιδιωτικό τομέα θα αποτελέσει ζωτικής σημασίας για τις εγχώριες τράπεζες. Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι η ζημία που θα προκύψει θα είναι διαχειρίσιμη, καθώς η Ευρώπη δεν επιθυμεί λύση που θα αποσταθεροποιεί το τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, αν το ύψος της ζημίας απαιτήσει άμεσα αυξήσεις κεφαλαίου, τότε είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν οι μέτοχοι θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Ετσι είναι πιθανό ορισμένες τράπεζες να υποχρεωθούν στην έσχατη λύση του Χρηματοπιστωτικού Ταμείου το οποίο θα αποκτήσει μετοχές με πολύ υψηλή έκπτωση (discount) από τη χρηματιστηριακή τιμή.

Τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο εγχώριος τραπεζικός τομέας υπογραμμίζει το ΔΝΤ στην έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε χθες. Υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να ενισχυθούν τα κεφαλαιακά μαξιλάρια υποστήριξης, δεδομένου ότι η αδυναμία του Δημοσίου να επιστρέψει στις αγορές θα προκαλέσει καθυστέρηση στην επιστροφή των τραπεζών στη διατραπεζική αγορά. Σημειώνει ότι η πίεση στη ρευστότητα θα παραμείνει πολύ υψηλή το 2011 λόγω της εκροής καταθέσεων, των λήξεων τραπεζικών ομολόγων αλλά και πιθανών νέων απωλειών για την κάλυψη των εγγυήσεων (εξαιτίας των υποβαθμίσεων). Για την υποστήριξη της ρευστότητας σημειώνεται ότι αυτό θα γίνει μέσω της επέκτασης των εγγυήσεων του Δημοσίου ύψους 30 δισ. ευρώ ωστόσο η διοχέτευση της ρευστότητας θα γίνει μέσω της ΤτΕ και του μηχανισμού έκτακτων συνθηκών Emergency Liquidity Assistance (ELA). Τονίζει ότι το σύστημα παραμένει ισχυρό λόγω της υποστήριξης της ΕΚΤ και η χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μπορεί να φτάσει τα 130 δισ. ευρώ (που αντιστοιχεί στο 60% του ΑΕΠ) όταν ενεργοποιηθούν πλήρως οι εγγυήσεις του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή