Προχωρούν σε αναγκαστική είσπραξη των οφειλών

Προχωρούν σε αναγκαστική είσπραξη των οφειλών

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που το ΙΚΑ πασχίζει κάθε μήνα να καταβάλει τις συντάξεις, δίδοντας διαρκώς τη δυνατότητα σε οφειλέτες να ενταχθούν σε νέες ρυθμίσεις, πάνω από 235.000 οφειλέτες συνεχίζουν να αγνοούν την οποιαδήποτε σήμανση. Σε σύνολο 6 δισ. ευρώ βεβαιωμένων οφειλών και παρά τις εξαιρετικά ευνοϊκές ρυθμίσεις, περίπου 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ συνεχίζουν να είναι εκτός ρύθμισης. Μόνο 1 στους 6 έκανε χρήση της δυνατότητας που δίδεται για ένταξη στην πάγια ρύθμιση οφειλών, ενώ το ποσό που έχει ρυθμιστεί είναι ύψους 252 εκατ. ευρώ. Από αυτό έχουν εισρεύσει στο ΙΚΑ μόνο 20 εκατ. ευρώ.

Οπως διαπιστώνεται και από τους πίνακες, 8 οφειλέτες του ΙΚΑ χρωστούν ποσά που υπερβαίνουν το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, το 50% του χρέους προέρχεται από ποσά 100.000 έως 1 εκατομμύριο ευρώ. Εννοείται πως στους βασικότερους οφειλέτες συμπεριλαμβάνονται, με ή χωρίς ρύθμιση, επιχειρήσεις που έχουν επιβαρύνει υπέρμετρα το ασφαλιστικό σύστημα (Ολυμπιακή, Εxpress Service, εταιρείες Γ. Κουρή). Υπό την πίεση και της συγκυρίας, αλλά και της άρνησης των οφειλετών να ανταποκριθούν στη ρύθμιση, ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλος ανακοίνωσε ότι από σήμερα θα κινήσει τη διαδικασία των κατασχέσεων και της προσφυγής σε αναγκαστικά μέτρα. Ταυτοχρόνως, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διάλογο με το υπουργείο Οικονομικών για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενιαίου φορέα είσπραξης δημοσίων εσόδων και τη θεσμοθέτηση πιστοποιημένου ασφαλιστικού ανταποκριτή. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Σεπτέμβριο, αλλά θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2012 ταυτοχρόνως με τις αλλαγές στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή