Στα 33 δισ. η συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο

Στα 33 δισ. η συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εκτίμηση ότι ο ιδιωτικός τομέας θα συμμετάσχει στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας κατά 33 δισ. ευρώ και ότι η Ευρωζώνη θα διαθέσει νέα δάνεια ύψους 71 δισ. ευρώ, προχωράει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα κορυφωθεί το 2012 και θα φτάσει στο 172% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, στην έκθεσή του, το ΔΝΤ δεν αναφέρει ότι θα συνδράμει και εκείνο στο νέο πακέτο στήριξης, ενώ ο κ. Π. Τόμσεν (επικεφαλής του ΔΝΤ στο κλιμάκιο της τρόικας για την Ελλάδα) δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει τελικά το Ταμείο. Ο ίδιος δήλωσε πως το ΔΝΤ έχει πρόγραμμα για την Ελλάδα και πριν αποφασίσει για το νέο θα πρέπει να δει όλες τις παραμέτρους. Στις υποθέσεις που κάνει το ΔΝΤ, περιλαμβάνονται:

1. Ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί στο 1,75% για την περίοδο 2012-2014 και στο 2,9% για το διάστημα 2015-2020.

2. Οι ιδιώτες (ελληνικές και ξένες τράπεζες, καθώς και ελληνικά ασφαλιστικά Ταμεία) θα «ανανεώσουν» 33 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα με νέα 5ετή ομόλογα και με επιτόκιο ίδιο ή χαμηλότερο.

3. Η Ευρωζώνη θα διαθέσει άλλα 71 δισ. ευρώ έως το 2014 στην Ελλάδα.

4. Η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού θα πέσει στις 675 μονάδες βάσης το 2014 και στις 250 μονάδες το 2020.

5. Η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ θα μειωθεί στα 70 δισ. ευρώ μέχρι τον Μάιο του 2013.

Επιδείνωση της πορείας του χρέους θα υπάρξει εάν δεν επιτευχθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης, εάν τα spreads δεν υποχωρήσουν, εάν δεν μειωθεί όπως προβλέπεται το έλλειμμα και εάν δεν εισρεύσουν τα προβλεπόμενα από τις αποκρατικοποιήσεις (υπάρχει σενάριο με έσοδα 10 δισ. ευρώ αντί των 50 δισ. ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή