Στα όριά του το ΙΚΑ κάθε 19 του μήνα

Στα όριά του το ΙΚΑ κάθε 19 του μήνα

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η 19η κάθε μήνα είναι η μέρα στην οποία κρίνεται εάν θα επαρκέσουν οι πόροι για την πληρωμή των συντάξεων στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας. «Κάθε μήνα στις 19 η ελπίδα γίνεται βεβαιότητα», δήλωσε χθες ο διοικητής του ΙΚΑ. Αποτυπώνοντας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Εργασίας, την πορεία των οικονομικών του ΙΚΑ, ο κ. Σπυρόπουλος επέμεινε πώς το 2011 ίσως είναι η πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία του Ιδρύματος. «Δεν νιώθουμε ασφαλείς, νιώθουμε ανήσυχοι», τόνισε χαρακτηριστικά, επιμένοντας πως «τα προβλήματα του ΙΚΑ δεν γεννήθηκαν στην κρίση, αλλά στην άνοδο».

Η ύπαρξη μιας σειράς δυναμικών παραγόντων (αύξηση ανεργίας, μείωση αποδοχών κατά 5% επιδότηση εισφορών για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, απροθυμία αξιοποίησης της τελευταίας ρύθμισης χρεών στο Ιδρυμα και συνεχιζόμενη εισφοροδιαφυγή) θα κοστίσει συνολικά στο ΙΚΑ 2,7 δισεκατομμύρια επιπλέον για το 2011 και επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ για τον ΟΑΕΔ. Αυτά καθιστούν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, παρά την αγωνιώδη προσπάθεια του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνη να διαβεβαιώσει πώς «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αλλά βρισκόμαστε σε συνεχή ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο».

Κατασχέσεις για οφειλέτες

Τις διαδικασίες κατασχέσεων και άλλων αναγκαστικών μέτρων εις βάρος όσων έχουν οφειλές στο ΙΚΑ και δεν τις ρύθμισαν θα κινήσει η διοίκηση του Ταμείου. Στη ρύθμιση εντάχθηκαν οφειλές μόλις 1,1 δισ. επί συνόλου 6 δισ. ευρώ και στα ταμεία του ΙΚΑ έχουν εισρεύσει μόνο 20 εκατ. ευρώ. Στους μεγαλύτερους οφειλέτες του Ιδρύματος περιλαμβάνονται η Ολυμπιακή, η Εxpress Service και οι εταιρείες του κ. Γ. Κουρή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή