Συστάσεις για επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων

Συστάσεις για επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαχείριση κρατικής περιουσίας ύψους 25-30 δισ. ευρώ θα πρέπει να έχει αναλάβει το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μέχρι τα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Το ΔΝΤ χαρακτηρίζει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων φιλόδοξο αρκετές φορές, ενώ εντοπίζει σοβαρή μεταρρυθμιστική κόπωση της κυβέρνησης, που απειλεί την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος.

Στην έκθεση που ανακοινώθηκε χθες, το Ταμείο καταγράφει την αποτίμηση που έχει κάνει η κυβέρνηση για τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου:

1. Στα 5 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των εισηγμένων εταιρειών του κράτους (ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αγροτική Τράπεζα κ. λπ.), βάσει των σημερινών τιμών στην αγορά.

2. Στα 2 δισ. ευρώ εκτιμάται η αξία των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ, ΕΛΒΟ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ΕΛΤΑ κ. λπ.). Μάλιστα, το ποσό αυτό έχει προκύψει από μία σημαντική έκπτωση της πραγματικής του αξίας.

3. Στα 9 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αξία των συμβάσεων παραχώρησης που μπορεί να κάνει ή να ανανεώσει το Δημόσιο, αλλά και των μελλοντικών δικαιωμάτων του Δημοσίου από την εκμετάλλευση των υποδομών της χώρας.

4. Στα 35 δισ. ευρώ φτάνει η αξία της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και ιδίως εκείνων που διαχειρίζεται η ΚΕΔ, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις που στηρίζονται σε έρευνες που έχουν λάβει υπόψη τους αξίες γης βάσει συμβολαίων. Πάντως, αναφέρεται ότι θα γίνει καλύτερη αποτίμηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας στο μέλλον.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, που επικαλείται το ΔΝΤ, τα περιουσιακά στοιχεία που θα αποκρατικοποιηθούν για να αποδώσουν 50 δισ. ευρώ έως το 2015 έχουν τρέχουσα αξία της τάξης των 53,5 δισ. ευρώ.

Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος είχε χθες συνάντηση γνωριμίας με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του νέου Ταμείου. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ενημερώθηκαν για το πού βρίσκεται το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και για το ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις, ενώ οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα.

Πέραν των ιδιωτικοποιήσεων, το ΔΝΤ ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το ότι έχει σταματήσει επί της ουσίας την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, υποδαυλίζοντας έτσι την ανάπτυξη, τη μείωση του ελλείμματος με μόνιμο τρόπο, αλλά και τη βιωσιμότητα του χρέους. Οπως ανέφερε χθες ο κ. Π. Τόμσεν, επικεφαλής του ΔΝΤ στο κλιμάκιο της τρόικας για την Ελλάδα, ο ρυθμός εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων έχει μειωθεί.

Μάλιστα, σημείωσε πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, καθώς δεν μπορεί να συνεχιστεί η μείωση του ελλείμματος με τις περικοπές κρατικών δαπανών, ενώ υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην προσπάθεια να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος απ’ ό, τι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό, τι αφορά στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ο κ. Τόμσεν σημείωσε ότι είναι «αναμφιβόλως ένα δύσκολο πρόγραμμα που ζητάει θυσίες», αλλά εκτίμησε ότι «γίνεται δίκαιη κατανομή των βαρών». Παράλληλα, υποστήριξε πως πρόκειται για ένα «εντυπωσιακό» πρόγραμμα.

Ανέφερε, πάντως, ότι συνεχίζει να υπάρχει δυσκολία στον έλεγχο των κρατικών δαπανών κυρίως στον χώρο της Υγείας. Σε ό, τι έχει να κάνει με την ανάπτυξη, ο κ. Τόμσεν εκτίμησε πως η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στις αρχές του 2012, αλλά χρειάζεται να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο όσο και εκείνες διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή