Δύο σενάρια για συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης

Δύο σενάρια για συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αργούς ρυθμούς προχωρεί η Ευρωζώνη τις συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας στο νέο πακέτο στήριξης, την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έστειλε χθες σαφές μήνυμα για γρήγορη επίλυση του ζητήματος.

Η προπαρασκευαστική επιτροπή του Eurogroup είχε συνάντηση χθες με εκπροσώπους των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης. Ωστόσο, αποτέλεσμα δεν υπήρξε και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα. Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει το δύσκολο του εγχειρήματος για τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετάσχει τελικά ο ιδιωτικός τομέας.

Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος κυρία Αγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε χθες πως για να συγκληθεί η σύνοδος κορυφής, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το νέο σχέδιο για την Ελλάδα. «Η προϋπόθεση είναι να είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε σχετικά με ένα νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την Ελλάδα», όπως δήλωσε η κυρία Μέρκελ.

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δύο βασικά σενάρια που επεξεργάζεται η Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή, για το πώς θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες στο νέο πακέτο, προβλέπουν:

1. Την ανταλλαγή ομολόγων που λήγουν έως το 2019, με νέους τίτλους και

2. Την παροχή της δυνατότητας να γίνονται επαναγορές ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.

Οι προτάσεις αυτές θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσουν τους οίκους αξιολόγησης στο να τοποθετήσουν την Ελλάδα σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (selective default).

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας και ότι «είναι ειλημμένη απόφαση το νέο πρόγραμμα να τεθεί σε ισχύ έτσι ώστε όλα να έχουν τελειώσει πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε η χώρα θα πρέπει να πάρει την έκτη δόση, που τώρα θα είναι η πρώτη δόση του νέου προγράμματος».

Παράλληλα, ζήτησε «να σταματήσει το παιχνίδι με τις λέξεις» και πρόσθεσε πως «επιλεκτική χρεοκοπία δεν είναι μια πραγματική κατάσταση», αλλά «μια βαθμολόγηση προσωρινή των ελληνικών ομολόγων» για ένα χρονικό διάστημα.

Μέσα στο κλίμα αβεβαιότητας που συντηρείται στην Ευρωζώνη, το ΔΝΤ κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να αποκτήσουν «μεγαλύτερη αίσθηση του επείγοντος» αναφορικά με την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους.

«Η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας απειλεί τις αγορές με αποσταθεροποίηση, εξέλιξη που θα επηρεάσει τα επιτόκια δανεισμού σε άλλες ευάλωτες χώρες και που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές εις βάρος των χρηματοοικονομικών θεσμών», ανέφερε σε έκθεσή του το Ταμείο, σε μια προσπάθεια να πιέσει την Ευρωζώνη να λάβει αποφάσεις.

Μάλιστα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι «οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή μέτρων που θα διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται κανονικά είναι πιθανόν να προκαλέσουν αναταράξεις στις αγορές».

Από την αντίθετη πλευρά, εκείνη της Ευρωζώνης, φαίνεται να υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να μη συμβάλει στη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, αν δεν γίνει κάποιο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ δεν θα συμβάλει εκ νέου στην οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Μάλιστα, η νέα επικεφαλής του Ταμείου, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, αναφερόμενη στο θέμα δήλωσε προσφάτως ότι «τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο», αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή