Η… γιαγιά στην Ιταλία και η αναδιάρθρωση

Η… γιαγιά στην Ιταλία και η αναδιάρθρωση

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ευρωπαϊκού think tank Re-Define Europe, Σόνι Καπούρ, περιγράφει την κατάσταση στην περιφέρεια της Ευρωζώνης με έναν πιο γραφικό τρόπο. «Δεν θα ζητούσα από τη γιαγιά μου να αποσύρει τις καταθέσεις της από τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, τουλάχιστον όχι ακόμα. Δεν μπορώ να πω όμως το ίδιο και για κάποιες άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως, Μοχάμεντ ελ Εριάν, αναμένει εντός των επόμενων έξι μηνών να συμβεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με χθεσινές του δηλώσεις στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Επιπλέον, ο κ. Ελ Εριάν εκτιμά ότι το βασικό ερώτημα δεν είναι το πότε θα γίνει αλλά το αν θα συμβεί με έναν τακτικό ή άτακτο τρόπο, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα, στην παρούσα κατάσταση, όχι μόνο διατηρεί πάρα πολλές υποχρεώσεις, αλλά στερείται και προοπτικών ανάπτυξης. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται σε χειρότερη θέση από ό,τι ήταν πέρυσι, παρά τα πακέτα διάσωσης από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ αλλά και τις θυσίες των Ελλήνων, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια ταχύτατη κλιμάκωση της φυγής κεφαλαίων από τη χώρα. «Για οποιαδήποτε χώρα με υψηλό χρέος, οι κρίσιμες ερωτήσεις είναι το πόσο ισχυρή είναι η ανάπτυξη της οικονομίας και ποιες είναι οι πιθανότητες για την αποπληρωμή του χρέους. Η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη θέση από ό,τι η Πορτογαλία και η Ιρλανδία όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους», υπογραμμίζει ο κ. Ελ Εριάν. Ο διευθύνων σύμβουλος της Pimco χαρακτηρίζει την επέκταση της αναταραχής των αγορών στην Ιταλία «πολύ ανησυχητική», καθώς η Ιταλία, η οικονομία και το χρέος της οποίας είναι αρκετά μεγαλύτερα της Ινδίας, διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, θεωρεί ότι η δυναμική του ιταλικού χρέους είναι λιγότερο επιβλαβής σε σχέση με της Ελλάδας, η εγχώρια επενδυτική βάση είναι ευρύτερη και πιο σταθερή, ενώ η οικονομία της γείτονος είναι περισσότερο ευέλικτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή