Κίνητρο με ρύθμιση για τα σκάφη αναψυχής

Κίνητρο με ρύθμιση για τα σκάφη αναψυχής

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κίνητρο στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής να προβούν σε άρση του επαγγελματικού χαρακτήρα των σκαφών, τα οποία ουσιαστικά τα χρησιμοποιούν για ιδιωτική χρήση, παρέχει το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Οι ιδιοκτήτες, αξιοποιώντας τις ατέλειες της υφιστάμενης νομοθεσίας, φοροαποφεύγουν χρησιμοποιώντας για ιδιωτική χρήση σκάφη για τα οποία έτυχαν απαλλαγής από τον ΦΠΑ εισαγωγής ή ενδοκοινοτικής απόκτησης λόγω του επαγγελματικού τους προορισμού και συνεχίζουν να απαλλάσσονται από τις αναλογούσες φορολογικές επιβαρύνσεις (ΦΠΑ και ΕΦΚ) των καυσίμων, λιπαντικών και λοιπών υλικών, με τα οποία εφοδιάζονται κατά την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Το κίνητρο του αποχαρακτηρισμού των εν λόγω σκαφών, με βάση τη ρύθμιση, συνίσταται στην απόσβεση της οφειλής από τα τέλη εκπροθέσμου καταβολής, προσαυξήσεις και πρόστιμα και στην άρση των κυρώσεων, στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται η ιδιωτική χρήση των εν λόγω σκαφών βάσει εικονικών ναυλώσεων.

Για την υπαγωγή των ενδιαφερομένων στη ρύθμιση, προβλέπεται η καταβολή ποσοστού του ΦΠΑ που είχαν τύχει απαλλαγής κατά την εισαγωγή ή την ενδοκοινοτική απόκτηση του σκάφους με βάση την παλαιότητά του, καθώς και την καταβολή του ΦΠΑ και του ΕΦΚ για τα καύσιμα, λιπαντικά και λοιπά υλικά, με τα οποία εφοδιάστηκαν ατελώς κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Δεν προβλέπεται υπαγωγή στην παρούσα ρύθμιση για τις περιπτώσεις που προσκομίσθηκαν πλαστά τιμολόγια. Ειδικότερα, με την παρούσα ρύθμιση, προβλέπεται η υποβολή από τον πλοιοκτήτη έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2011 σχετικής αίτησης και η καταβολή εφάπαξ μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο μηνών από την υποβολή της ως άνω αίτησης του αναλογούντος ΦΠΑ του σκάφους και των φόρων που αναλογούν στα καύσιμα, λιπαντικά και λοιπά εφόδια, για τους οποίους το σκάφος έτυχε απαλλαγής από τον χρόνο που έπαυσε να ισχύει η άδεια έως τον χρόνο υποβολής αίτησης υπαγωγής στην παρούσα ρύθμιση.

Για σκάφη για τα οποία δεν έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του ν.2743/99 απόφαση παύσης ισχύος της άδειας επαγγελματικού πλοίου αναψυχής έως και την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, προβλέπεται η καταβολή των φόρων που αναλογούν στα καύσιμα, λιπαντικά και λοιπά εφόδια, για τους οποίους το σκάφος έτυχε απαλλαγής από 1-7-2010 έως τον χρόνο υποβολής αίτησης υπαγωγής στην παρούσα ρύθμιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή