Εμφαση στα τουριστικά ακίνητα

Εμφαση στα τουριστικά ακίνητα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας ορίσει εξαρχής ασφυκτικά για τη συνηθισμένη ταχύτητα του δημόσιου τομέα χρονικά περιθώρια, ήταν δεδομένο ότι η διαδικασία για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας θα καθυστερούσε. Υπενθυμίζεται ότι βάσει χρονοδιαγράμματος, έπρεπε ήδη να έχουν επιλεγεί τα πρώτα ακίνητα που θα οδηγούνταν προς αξιοποίηση ή πώληση. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμα, καθώς προ ολίγων εβδομάδων δεν είχε καν συσταθεί το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας ούτε είχε στελεχωθεί. Αυτό όμως έγινε πράξη εντός της εβδομάδας, με αποτέλεσμα να ανοίγει σταδιακά ο δρόμος της αξιοποίησης.

Κεντρικό ρόλο από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου αναλαμβάνει ο κ. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, μέχρι πρότινος επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της Eurobank. Σημειωτέον ότι βάσει του Μεσοπρόθεσμου, στο Ταμείο θα μεταβιβάζονται (με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων), χωρίς αντάλλαγμα, κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, τα προς αποκρατικοποίηση ακίνητα. Μάλιστα, από τη στιγμή που θα περιέλθουν στο Ταμείο τα ακίνητα, το Δημόσιο χάνει κάθε δικαίωμά του επί αυτών.

Σειρά έχει πλέον η επιλογή των κατάλληλων ακινήτων. Ηδη, τους τελευταίους μήνες, εκπονούνται οι σχετικές μελέτες από τη συνεργαζόμενη ομάδα τραπεζών, που αποτελείται από τις Alpha Bank, Eurobank, Επενδυτική Τράπεζα, Εμπορική, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αττικής και Αγροτική, υπό τον συντονισμό της Εθνικής Τράπεζας. Τα πρώτα αποτελέσματα και δη το πρώτο σχετικό πακέτο άμεσα αξιοποιήσιμων ακινήτων αναμένεται να παραδοθούν λίαν συντόμως στην Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εν λόγω πακέτο θα περιλαμβάνονται το μεγαλύτερο ακίνητο του ελληνικού Δημοσίου, το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, εκτάσεις στην Ανάβυσσο, στο Μεσολόγγι και στο Βαθύ της Σάμου, όπως επίσης η περιοχή Καϊάφα στην Ηλεία, οι Αλυκές στη Ζάκυνθο και το Πρασονήσι (πλησίον της Ρόδου).

Οπως εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς, τα ακίνητα που προκρίνονται σε πρώτη φάση έχουν έντονο τουριστικό και παραθεριστικό ενδιαφέρον. Προτού όμως προχωρήσει η αξιοποίησή τους, απαιτούνται αρκετά ακόμα βήματα, αρχής γενομένης από την ανάγκη να καταστούν ελκυστικά προς τους επενδυτές, μέσω της εκπόνησης των απαιτούμενων πολεοδομικών μελετών, αλλά και της εφαρμογής των όσων προβλέπονται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου. Συγκεκριμένα, οι μελέτες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τον συντελεστή δόμησης 0,2 για τουρισμό – αναψυχή, 0,3 για επιχειρηματικά πάρκα και 0,4 για θεματικά πάρκα – εμπορικά κέντρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή