Νέα πτώση τιμών στην Ιρλανδία

Νέα πτώση τιμών στην Ιρλανδία

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχισαν και κατά το δεύτερο τρίμηνο την πτωτική τους πορεία οι τιμές των κατοικιών στην Ιρλανδία, όπως επιβεβαίωσαν δύο ξεχωριστές έρευνες. Σύμφωνα με την έρευνα της Daft, οι τιμές κατέγραψαν πτώση της τάξεως του 5,1% έναντι του πρώτου τριμήνου του έτους, ποσοστό που αποτελεί την ταχύτερη αποκλιμάκωση των τελευταίων 18 μηνών.

Αντίστοιχα, η MyHome, εταιρεία ακινήτων με έδρα το Δουβλίνο, ανέφερε ότι οι τιμές υποχώρησαν το δεύτερο τρίμηνο με ρυθμό 4%. Σύμφωνα με την αναλύτρια Ανέτ Χιουζ, που συμμετείχε στην εν λόγω έρευνα, «αν και τα χειρότερα της ύφεσης έχουν πλέον παρέλθει, εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές προκλήσεις. Οι καλύτερες ελπίδες μας για το 2011 είναι ότι θα περιοριστεί κάπως ο ρυθμός της κάμψης των ζητούμενων τιμών, αρχής γενομένης από το δεύτερο εξάμηνο του έτους», ανέφερε χαρακτηριστικά. Με βάση την έρευνα της MyHome, οι τιμές στο Δουβλίνο μειώθηκαν κατά 5,2% κατά το δεύτερο τρίμηνο. Τον Ιούνιο δε, οι ζητούμενες τιμές βρίσκονταν 16,5% χαμηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των κατοικιών στην Ιρλανδία έχουν καταγράψει πτώση της τάξεως του 40% από το απόγειο στο οποίο είχαν βρεθεί το 2007 (και 51% χαμηλότερα στο Δουβλίνο), όταν κι έλαβε τέλος το υπερδεκαετές ράλι της αγοράς κατοικίας, με την εμφάνιση των πρώτων τριγμών από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Αντίστοιχα, η οικονομία της χώρας έχει συρρικνωθεί κατά 15% από το 2007, με αποτέλεσμα την πρόσφατη είσοδο της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης ΔΝΤ – Ε. Ε. και τη δανειοδότησή της κατά το ποσό των 85 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή