Χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις η υποβολή δηλώσεων παλαιότερων ετών

Χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις η υποβολή δηλώσεων παλαιότερων ετών

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα να υποβάλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος παλαιότερων ετών τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις, παρέχει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα μπορούν να υποβληθούν με ευνοϊκούς όρους και άλλες δηλώσεις όπως ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών καθώς και φορολογίας κεφαλαίου.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι υπόχρεοι φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ανακριβή δήλωση για την καταβολή ή μη φόρων, τελών ή εισφορών υπέρ του Δημοσίου, μπορούν μέχρι το τέλος Αυγούστου να υποβάλουν αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις για εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέχρι και το οικονομικό έτος 2010, χωρίς την επιβολή πρόσθετου φόρου ή προστίμου. Επίσης, μέχρι το τέλος Αυγούστου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων με ευνοϊκούς όρους για τις παρακάτω περιπτώσεις:

1. Φόρος προστιθέμενης αξίας. Συγκεκριμένα, αρχικές ή τροποποιητικές, περιοδικές, έκτακτες ή εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ και δηλώσεις αποθεμάτων, ανεξαρτήτως εάν προκύπτει ή όχι ποσό φόρου για καταβολή. Επίσης, έκτακτες δηλώσεις για επιστροφή στο Δημόσιο ποσών ΦΠΑ που έχουν επιστραφεί αδικαιολόγητα σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος, για τις οποίες ο πρόσθετος φόρος υπολογίζεται από την επομένη της επιστροφής που διενεργήθηκε από τη ΔΟΥ.

2. Ανακεφαλαιωτικοί πίνακες ενδοκοινοτικών αποκτήσεων ή λήψεων υπηρεσιών και παραδόσεων αγαθών ή παροχών υπηρεσιών.

3. Δηλώσεις Intrastat.

4. Φόρος υπεραξίας από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων.

5. Φόρος κύκλου εργασιών.

6. Τέλη χαρτοσήμου, εκτός από τις συναλλαγματικές και γραμμάτια σε διαταγή.

7. Φόροι που παρακρατούνται ή προκαταβάλλονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις από τις κάθε είδους αμοιβές, αποδοχές και αποζημιώσεις.

8. Εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ.

9. Φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίων και ειδικός φόρος τραπεζικών εργασιών.

10. Φόρος μεταβίβασης ακινήτων, φόρος αυτομάτου υπερτιμήματος, τέλος συναλλαγής ακινήτων, φόρος κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών ή προικών, ειδικός φόρος επί των ακινήτων, ενιαίο τέλος ακινήτων νομικών προσώπων και φόρος ακίνητης περιουσίας νομικών προσώπων, όσον αφορά αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις.

Αν οι δηλώσεις αφορούν ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εντός ή εκτός σχεδίου, στις οποίες εφαρμόζεται κατά την πιο πάνω ημερομηνία το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας τους, οι υπόχρεοι δηλώνουν υποχρεωτικά ως φορολογητέα αξία εκείνη που προκύπτει αντικειμενικά με την πρώτη εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων στην περιοχή, εφόσον η φορολογική ενοχή γεννήθηκε πριν από την ημερομηνία της πρώτης εφαρμογής. Για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας υποβάλλεται από τον υπόχρεο στον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ η οικεία φορολογική δήλωση, στην οποία επισυνάπτονται και τα αντίστοιχα φύλλα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων. Με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης επέρχεται εξώδικη λύση της διαφοράς, υπό τον όρο ότι όλα τα προβλεπόμενα στοιχεία στο φύλλο υπολογισμού της αξίας του ακινήτου είναι ειλικρινή. Αν διαπιστωθεί ανακρίβεια των στοιχείων αυτών, για τον προσδιορισμό της αξίας του ακινήτου διενεργείται έλεγχος και επιβάλλονται οι πρόσθετοι φόροι και τα πρόστιμα που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις.

Για τις ανωτέρω δηλώσεις υπολογίζεται πρόσθετος φόρος 10% εφόσον η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2009 και 3% για τις περιπτώσεις που η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε από 1ης Ιανουαρίου 2010 και η προθεσμία υποβολής της δήλωσης έχει λήξει μέχρι την κατάθεση του παρόντος νόμου, εφόσον ο φόρος καταβληθεί σε δόσεις. Στην περίπτωση που ο φόρος καταβληθεί εφάπαξ, δεν υπολογίζεται πρόσθετος φόρος. Στην περίπτωση που με τις ανωτέρω δηλώσεις δεν προκύπτει φόρος για καταβολή, δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

Οσον αφορά τον φόρο εισοδήματος, καταβάλλεται ολόκληρος με την υποβολή της δήλωσης προκειμένου για τα νομικά πρόσωπα, ενώ για τα φυσικά, o φόρος μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ με την υποβολή των δηλώσεων είτε σε 6 μηνιαίες δόσεις. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 300 ευρώ, εκτός της τελευταίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή