Ανησυχία τραπεζών για την τύχη των δανείων

Ανησυχία τραπεζών για την τύχη των δανείων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία προκαλεί στις τράπεζες η μεγάλη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η ολοένα αυξανόμενη αδυναμία νοικοκυριών και επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Καθημερινά δεκάδες εταιρείες καταθέτουν αιτήσεις για την υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφύγουν τον επιχειρηματικό θάνατο, ωστόσο, στελέχη τραπεζών αμφιβάλλουν για τη δυνατότητα πολλών από αυτές να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και να καταφέρουν να επιβιώσουν. Η προσφυγή στο άρθρο 99 παρέχει σε μια εταιρεία προστασία έναντι των πιστωτών της και της δίνει πίστωση χρόνου προκειμένου να βρει λύσεις και να προχωρήσει σε κινήσεις αναδιάρθρωσης που θα της επιτρέψουν να επιβιώσει. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που πραγματικά «το παλεύουν» και επιχειρηματίες που δίνουν μάχη για να μπορέσουν να κρατήσουν σε ζωή την επιχείρηση. Ωστόσο υπάρχει και σημαντικός αριθμός επιχειρηματιών που προσπαθούν εκ του πονηρού να αξιοποιήσουν τις ευεργετικές διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα.

Αμφιβολίες διατυπώνουν και για την αποτελεσματικότητα του δικαστικού μηχανισμού, καθώς, για να υπαχθεί μια εταιρεία στο άρθρο 99, θα πρέπει το σχετικό αίτημα να εγκριθεί από δικαστήριο. Σημειώνουν ότι δεν είναι εύκολο ένας δικαστής να κρίνει αν μια εταιρεία είναι ή όχι βιώσιμη, πολύ περισσότερο τη στιγμή που δεν υπάρχουν εξειδικευμένα σχετικά τμήματα.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) στο τέλος Δεκεμβρίου 2010 το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε στο 10,4% που αντιστοιχεί σε προβληματικά δάνεια συνολικού ύψους 21 δισ. ευρώ. Αναλυτικά οι καθυστερήσεις στα στεγαστικά φτάνουν το 10%, στα καταναλωτικά το 20,5%, ενώ στα επιχειρηματικά δάνεια οι καθυστερήσεις ανήλθαν στο 8,7%. Ενα χρόνο πριν, στο τέλος του 2009, ο συνολικός δείκτης καθυστερήσεων είχε διαμορφωθεί στο 7,7%, ενώ οι καθυστερήσεις στα στεγαστικά δάνεια βρίσκονταν στο 7,4%, στα καταναλωτικά δάνεια ήταν στο 6,7%. Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξάνονται σταθερά το 2011, αλλά τουλάχιστον και το πρώτο εξάμηνο του 2012. Σημειώνουν ότι οι καθυστερήσεις θα ανέλθουν στο υψηλότερο σημείο τους πρώτους μήνες του 2012 υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία θα βρει τον βηματισμό της μέχρι το τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια προχωρούν στην εφαρμογή προγραμμάτων αναδιάρθρωσης υποχρεώσεων τόσο για επιχειρήσεις όσο και νοικοκυριά. Σημειώνεται ότι το 2010 πραγματοποιήθηκαν ρυθμίσεις δανείων άνω των 4 δισ. ευρώ που αφορούν περισσότερους από 250.000 ιδιώτες δανειολήπτες. Πρόκειται για ρυθμίσεις οι οποίες έγιναν στο πλαίσιο της πολιτικής αυτορρύθμισης που ακολούθησαν οι τράπεζες, προσαρμοζόμενες στις τρέχουσες οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις και δεν σχετίζονται με τον νόμο Κατσέλη, για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή