Οι… παράπλευρες απώλειες του Alter

Οι… παράπλευρες απώλειες του Alter

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις, από τότε που ο τηλεοπτικός σταθμός Alter κατέθεσε αίτηση για να υπαχθεί στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της διαφήμισης, ακολούθησε την ίδια διαδικασία, ως παράπλευρη απώλεια της αγοράς από τα μεγάλα χρέη του εν λόγω καναλιού.

Με τις επιταγές του Alter και εταιρειών που συνδέονται άρρηκτα με το κανάλι του Μπουρναζίου (όπως η Modern Times), να «σκάνε» στην αγορά, η διαφημιστική εταιρεία η Leo Burnett -πολυεθνική, με σημαντικούς πελάτες στην ελληνική αγορά- βρέθηκε από τους πρώτους στη σειρά των «θυμάτων» του σταθμού και την περασμένη Δευτέρα αναγκάστηκε να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Με αίτησή της, ζήτησε να υπαχθεί στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα σε μια προσπάθεια να διασωθεί και να μπορέσει να αποφύγει τα χειρότερα. Η εταιρεία επικαλείται, στην αίτησή της, που ακόμα δεν έχει εκδικαστεί, την αδυναμία του Alter να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντί της, αναγκάζοντάς την να μην μπορεί και εκείνη με τη σειρά της να είναι συνεπής σε σωρεία επιχειρηματικών υποχρεώσεων. Η αίτηση της Leo Burnett, που αναμενόταν, επιβεβαίωσε με τον πλέον σαφή τρόπο, τις δυσοίωνες εκτιμήσεις της αγοράς πως τα χρέη του Alter, θα προκαλέσουν παράπλευρες απώλειες στον ιδιαίτερα δοκιμαζόμενο κλάδο των μέσων μαζικής ενημέρωσης αλλά και της διαφήμισης, καθώς αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ. Χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα σε λίγα χρόνια, μετά το 2000 κι αφού το κανάλι είχε αντλήσει από το χρηματιστήριο, όπως αναφέρθηκε και στη δίκη για την υπαγωγή του στο άρθρο 99, ποσά που έφθαναν τα 15 δισ. δραχμές. Σήμερα, τα χρέη του σταθμού προς τις τράπεζες ξεπερνούν τα 220 εκατ. ευρώ και στις διαφημιστικές τα 180 εκατ. ευρώ.

Κι ενώ αναμένεται εντός των επομένων εβδομάδων (και πάντως σύντομα), η δικαστική απόφαση που θα κρίνει την πειστικότητα του σχεδίου που παρουσίασε το κανάλι για να πείσει ότι μπορεί να υπαχθεί στο άρθρο 99, οι δικαστές ήδη μελετούν τα στοιχεία του σχετικού φακέλου.

Κρίσιμα, για την όποια απόφαση, είναι τα θέματα που απασχόλησαν και μέσα στη δικαστική αίθουσα τους παράγοντες της δίκης, με προτεραιότητα την πραγματική στάση των τραπεζών, κυρίως εκείνων που έχουν στα χέρια τους μεγάλο κομμάτι των χρεών του καναλιού. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στη δίκη οι τράπεζες ήταν απούσες και το κανάλι, ενώ ζητήθηκε από το δικαστήριο, δεν παρουσίασε δεσμευτικό έγγραφο για τη στήριξή τους.

Για τη δικαστική κρίση, σημαντική επιρροή, επίσης, θα ασκήσει η αποτίμηση των λεγόμενων άυλων αγαθών, των παραγωγών και του προγράμματος του καναλιού, που εμφανίζεται να αγγίζει ποσά τριπλάσια από εκείνα του Μέγκα ή άλλων τηλεοπτικών σταθμών. Σε κάθε περίπτωση, η υπαγωγή ή μη του Alter, στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, αναμένεται με ενδιαφέρον, δίχως ωστόσο, να δίδει διέξοδο στον τηλεοπτικό σταθμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή