ΣΗΜΕΡΑ

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες μειώσεις μισθών από το πολυνομοσχέδιο

Νέες επιβαρύνσεις στα εισοδήματα εργαζομένων στο Δημόσιο, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους συνταξιούχους φέρνει το πολυνομοσχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών την περασμένη Πέμπτη. Με την αναδρομική ισχύ της ειδικής παρακράτησης του 3% υπέρ της υποστήριξης των ανέργων και τη μείωση κατά 50% του επιδόματος του κινήτρου απόδοσης καθώς και άλλων 24 συναφών επιδομάτων, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν έναν ακόμα μισθό έως τα τέλη του έτους. Πρόσθετες επιβαρύνσεις, αλλά σαφώς μικρότερης κλίμακας, θα υποστούν και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Από τον επόμενο μήνα θα επιβαρυνθούν με αυξημένη κράτηση 0,50% υπέρ των ανέργων (συν 0,50% θα καταβάλουν οι εργοδότες). Πρόσθετη εισφορά 10 ευρώ τον μήνα θα καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιστήμονες. Τέλος, απώλειες εισοδήματος θα υποστούν και οι συνταξιούχοι τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας δείχνουν 2ετή spreads και CDS

Μπορεί οι αγορές να εστιάζουν στην Ιταλία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ξέχασαν την Ελλάδα. Τον τελευταίο 1,5 μήνα το spread των 2ετών ομολόγων αυξήθηκε κατά 29%, κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές θεωρούν αυξημένο τον κίνδυνο χρεοκοπίας την επόμενη 2ετία. Επίσης αυτό των 5ετών ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) έναντι χρεοκοπίας αυξήθηκε κατά περίπου 90% δείχνοντας ότι θεωρείται σχεδόν βέβαιο κάποιο «πιστωτικό γεγονός» στα επόμενα πέντε χρόνια στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή