Τέσσερις ομάδες που θα δεχθούν τη μεγάλη πίεση

Τέσσερις ομάδες που θα δεχθούν τη μεγάλη πίεση

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι νέες επιβαρύνσεις στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων -μέσω της περικοπής επιδομάτων και της αναδρομικής επιβάρυνσης από την έκτακτη εισφορά- καθώς και οι αυξημένες κρατήσεις να μονοπωλούν την ανησυχία των μισθωτών για τη συρρίκνωση του εισοδήματός τους, ωστόσο, εκεί όπου ήδη έχει ανάψει κόκκινο είναι οι επικουρικές συντάξεις του ΙΚΑ. Μια δραματική περικοπή των επικουρικών που χορηγεί το ΕΤΕΑΜ και μάλιστα σε ποσοστό πολύ πιο κάτω κι από το 20% των συντάξιμων αποδοχών είναι ένα εξαιρετικά πιθανό σενάριο και ενδέχεται να υλοποιηθεί πολύ πριν από την αναμόρφωση του συστήματος των επικουρικών συντάξεων το φθινόπωρο.

Πρόσφατη επιστολή του διοικητή του ΙΚΑ, κ. Ρ. Σπυρόπουλου, προς τη διοίκηση του ΕΤΕΑΜ αναδεικνύει την εξαιρετική δυσκολία καταβολής των επικουρικών συντάξεων για τον μήνα Αύγουστο. Αν και η διοίκηση του ΙΚΑ διαβεβαιώνει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, το πρόβλημα παραμένει και ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει τι μέλλει γενέσθαι μέσα στο καλοκαίρι.

Το δεύτερο σημαντικότερο ζήτημα, σχετικά με την απομείωση των αποδοχών, αφορά τον νέο κύκλο επιβαρύνσεων που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τους δημόσιους υπαλλήλους. Με στόχο, ο βασικός μισθός στο Δημόσιο να προσεγγίσει τα όρια των μισθών εισόδου στον ιδιωτικό τομέα (751 ευρώ) η κυβέρνηση προχώρησε και στην αναδρομική παρακράτηση (από την 1.1.2011) της ειδικής παρακράτησης του 3% υπέρ της υποστήριξης των ανέργων. Ταυτοχρόνως, με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο αναμένεται να θεσμοθετηθεί η μείωση κατά 50% του κινήτρου απόδοσης (κυμαίνεται από 57 έως 100 ευρώ) των δημόσιων υπαλλήλων καθώς και των άλλων 24 επιδομάτων που υποτίθεται ότι κινητροδοτούν την ταχύτερη διεκπεραίωση των εργασιών στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ. Από αυτές τις επιβαρύνσεις καθώς και από την αλλαγή του αφορολόγητου ορίου, οι δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να χάσουν ακόμη έναν μισθό μέχρι το τέλος του 2011. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τον νέο κύκλο επιβαρύνσεων η ΑΔΕΔΥ δεν εξέδωσε ούτε ανακοίνωση.

Τρίτη κατηγορία επιβαρύνσεων είναι αυτή που αφορά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Από τον επόμενο μήνα θα επιβαρυνθούν με αυξημένη κράτησης 0,50% υπέρ των ανέργων (συν 0,50% θα καταβάλλουν οι εργοδότες). Πρόσθετη εισφορά 10 ευρώ τον μήνα θα καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιστήμονες. Η επιβάρυνση δεν κρίνεται σημαντική σε σχέση και με αυτή που προκαλείται από την αλλαγή του αφορολόγητου ορίου. Κατά μέσον όρο, όμως, και από τις δύο αλλαγές ο μισθωτός με έναν μέσο μισθό (1.100 ευρώ) αναμένεται να απολέσει περίπου έως 45 ευρώ τον μήνα.

Επίσης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα επιβαρυνθούν και από την κατάργηση της φορολογικής έκπτωσης στις ασφαλιστικές τους εισφορές, αφού στο εξής θα αφαιρείται μόνο το 20% των υποχρεωτικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα. Το μέτρο αυτό θα λειτουργήσει υπέρ της αύξησης του φορολογητέου εισοδήματος κατά έως και 4.000 ευρώ και αναμένεται να συμπλέει ιδιαίτερα τα εισοδήματα όλων όσοι αμείβονται μόνο με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Η τέταρτη ομάδα που θα συμπιεστεί από τα νέα μέτρα είναι αυτή των συνταξιούχων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη, θεσμοθετήθηκε και για τις συντάξεις του Δημοσίου ο νέος ΛΑΦΚΑ (από 6% έως 14% για ποσά άνω των 1.700 ευρώ) ενώ ήδη από τον άλλο μήνα θα «τρέξει» και η παρακράτηση επί των επικουρικών συντάξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή