Spreads και CDS σε κατάσταση νευρικής κρίσης

Spreads και CDS σε κατάσταση νευρικής κρίσης

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παλινωδίες της πολιτικής ηγεσίας της Ευρωζώνης τον τελευταίο ενάμιση μήνα, που δεν μπορεί να καταλήξει σε μία κοινή συνισταμένη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους ολόκληρης της νομισματικής ζώνης πλέον, έχουν οδηγήσει στα όριά τους τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Τελευταίο θύμα ήταν η Ιταλία. Γεγονός το οποίο μάλλον θα πρέπει να γεμίζει με… αισιοδοξία τους Ελληνες, αφού η στοχοποίηση της Ιταλίας (μιας εκ των G8 του πλανήτη) πιέζει την Ευρωζώνη να λάβει άμεσα αποφάσεις.

Μάλιστα, εξετάζοντας την πορεία των spreads (διαφορά απόδοσης των κρατικών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης έναντι των αντίστοιχων γερμανικών), θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Ελλάδα την έχει «γλιτώσει φθηνά». Τον τελευταίο 1,5 μήνα το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε κατά περίπου 9%, όταν το αντίστοιχο ιρλανδικό spread αυξήθηκε κατά 44%, το πορτογαλικό κατά 45% και το ιταλικό κατά 63%. Ισως επειδή, η ελληνική «αφετηρία» βρίσκεται πολύ πιο ψηλά.

Ωστόσο, η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο των αγορών και αυτό φαίνεται τόσο από το spread των 2ετών ομολόγων που αυξήθηκε κατά 29% στο ίδιο διάστημα, όσο και από την εξέλιξη των 5ετών ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) έναντι χρεοκοπίας της χώρας που αυξήθηκε κατά περίπου 90%.

Πρόκειται για τους δύο πιο ενδεικτικούς δείκτες αναφορικά με τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Η αύξηση του 2ετούς spread δείχνει ότι οι επενδυτές θεωρούν πως μέσα στα επόμενα δύο χρόνια αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος η Ελλάδα να μην καταφέρει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Αντιστοίχως, η εκτίναξη του 5ετούς CDS που σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε 1,5 μήνα αναδεικνύει ότι οι αγορές θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι κάποιο «πιστωτικό γεγονός» θα συμβεί στα επόμενα πέντε χρόνια στην Ελλάδα.

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι το spread των 2ετών ελληνικών ομολόγων άγγιξε μέσα στην εβδομάδα τις 3.000 μονάδες βάσης, ενώ το 5ετές CDS έφτασε και στις 2.700 μονάδες βάσης.

Πάντως, αναλυτές εκφράζουν πλέον ανοικτά την ανησυχία τους για κάποιο «ατύχημα» εάν δεν αντιδράσει άμεσα και με δυναμισμό η Ευρωζώνη, δεδομένου ότι η αγορά κινείται σε «λεπτές ισορροπίες» τον τελευταίο καιρό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή