«Βροχή» οι αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99

«Βροχή» οι αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπες με τη χρεοκοπία εφ’ όσον δεν εξασφαλίσουν την είσοδό τους στο άρθρο 99 βρίσκονται αυτή την περίοδο οι εισηγμένες Alter και Ριντένκο, καθώς αναμένουν από μέρα σε μέρα τις σχετικές αποφάσεις από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Ηδη προηγήθηκε η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Ατλάντικ, η οποία, όμως, δεν κατάφερε να ενταχθεί στο άρθρο 99 και πολύ δύσκολα θα αποφύγει τα… δυσάρεστα. Εκτός από τις τρεις εισηγμένες που προαναφέραμε, στη λίστα αναμονής ακολουθούν και οι εξής εισηγμένες: Αττικάτ, ΣΑΟΣ, Αφοι Μεσοχωρίτη, Altec, Εδραση Ψαλλίδας, Microland, Lannet, Ελλ. Ιχθυοκαλλιέργειες, Betanet και Νεώριον Σύρου.

Μόλις προ ημερών, στη γενική συνέλευση της Ενωσης Διαφημιστικών Εταιρειών η διοίκησή της έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα που υπάρχουν εξαιτίας της «χρηματοπιστωτικής κρίσης στο Alter», η οποία, όπως επισημάνθηκε, «θέτει σε κίνδυνο ικανό αριθμό εταιρειών – μελών της Ενωσης και δημιουργεί domino effect στην ευρύτερη αγορά». Η πρωτοβουλία της ΕΔΕΕ και των εταιρειών που έχουν πρόβλημα λόγω των «τοξικών επιταγών» του Alter, συνολικού ύψους 181,9 εκατ. ευρώ, να δοθεί πίστωση χρόνου από τις τράπεζες ώς τον Σεπτέμβριο του 2011, δεν ευοδώθηκε σε όλες τις περιπτώσεις. Εφ’ όσον συνεχιστεί το σφράγισμα επιταγών, θα προκαλέσει κι άλλους κραδασμούς στην ήδη χειμαζόμενη αγορά με επιπτώσεις και στην αγορά των ΜΜΕ.

Τα χρέη του Alter προς τους προμηθευτές του, σύμφωνα με όσα τονίστηκαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου εκδικάστηκε η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 και αναμένεται η απόφαση εντός των επομένων ημερών, φτάνουν τα 225,3 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών 181,9 εκατ. ευρώ οφείλονται σε διαφημιστικές εταιρείες, ενώ σε άλλους προμηθευτές οφείλονται 11,9 εκατ. ευρώ. Με τα μεγαλύτερα χρωστούμενα ποσά αναφέρονται εταιρείες όπως η Mass (45,9 εκατ. ευρώ), η Upset (34 εκατ.), η Leo Burnett (24,1 εκατ.), η Top Mage (20,4 εκατ.), η Bold Ogilvy (7,2 εκατ.), η Cream (6,7 εκατ.), η ATTP (4,8 εκατ.), η Fortune (4,2 εκατ.).

Για τη Ριντένκο γίνεται προσπάθεια από τη διοίκηση να μη χάσει τις επώνυμες μάρκες που αντιπροσώπευε στην Ελλάδα (Nautica, Timperland). Στην τελευταία ανακοίνωσή της προς το Χ. Α. η εισηγμένη υποστηρίζει ότι «η θυγατρική της Woodland Designs Plc προέβη στην άσκηση ένδικων μέσων στο αρμόδιο δικαστήριο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ για την απόκρουση της καταγγελίας της Σύμβασης παραχώρησης εκμετάλλευσης Σήματος (Licensing Agreement) Woodland Nautica για τα είδη Νautica».

Την Πέμπτη το απόγευμα, έγινε δεκτή η αίτηση της Expert Ελλάς (βασικός μέτοχος της Εικόνα&Ηχος με ποσοστό 48%) να υπαχθεί στο άρθρο 99. Οι συνολικές υποχρεώσεις της επιχείρησης ανέρχονται στο ποσό των 32 εκατ. ευρώ. Από το παραπάνω ποσό τα 24,1 εκατ. ευρώ τα οφείλει σε προμηθευτές και τα υπόλοιπα κεφάλαια 8.3 εκατ. ευρώ είναι οι τραπεζικές υποχρεώσεις της. Καθημερινά, περισσότερα από 40 πινάκια στα Δικαστήρια Ευελπίδων αποτελούν οι αιτήσεις εμπορικών επιχειρήσεων να υπαχθούν στο άρθρο 99, ενώ πάνω από 14.000 επιχειρήσεις έχουν διαγραφεί από τα μητρώα των επιμελητηρίων της χώρας το α΄ τρίμηνο του 2011, εξαιτίας χρεοκοπίας. Οι τράπεζες προσπαθούν να διασώσουν τις εταιρείες, αλλά θέτουν δύο βασικές παραμέτρους για την επίλυση ρευστότητας: α) H εταιρεία να έχει επιχειρηματικό «παρών» μέσω εξωστρέφειας και ελεγχόμενου δανεισμού. β) Να διασφαλίζονται τα κεφάλαια που έχουν δώσει οι τράπεζες μέσω εγγυήσεων (ακίνητα, μηχανολογικός εξοπλισμός).

Η υπαγωγή στο άρθρο 99 δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση ότι η εταιρεία θα μπορέσει να σωθεί από το οικονομικό αδιέξοδο. Απλώς λαμβάνει μια μικρή παράταση (μέγιστος χρόνος 4 ετών) για να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για να ξεπεράσει το φάσμα της χρεοκοπίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή