Αμφιβολίες για τον βαθμό δυσκολίας των stress tests

Αμφιβολίες για τον βαθμό δυσκολίας των stress tests

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιφυλακτικότητα και δυσπιστία εξέφρασαν οικονομικοί αναλυτές για τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) σε 91 ευρωπαϊκές τράπεζες. Τα τεστ «καταδικάστηκαν» ως ανεπαρκή για την αξιολόγηση της ισχύος των τραπεζών σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας ή «κουρέματος» κρατικών τίτλων σε όλη την περιφέρεια της Ευρωζώνης. Εκπληξη προκάλεσαν στοιχεία για την έκθεση των τραπεζών όχι μόνον σε τίτλους κρατικού χρέους, αλλά και σε δάνεια. Οι γαλλικές τράπεζες BNP Paribas, Credit Agricole, BPCE Group και Societe Generale έχουν χορηγήσει πιστώσεις σε ιδιώτες, σχεδόν 300 δισ. ευρώ, στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία.

Σύμφωνα με την ΕΒΑ, μόνον οκτώ από τις 91 τράπεζες εμφάνισαν δείκτη κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης ή Tier 1 κάτω του πλαφόν 5%, με συνολικό έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ. Οικονομικοί αναλυτές επεσήμαναν στο πρακτορείο Βloοmberg ότι κακώς δεν συμπεριλήφθηκε το σενάριο ελληνικής χρεοκοπίας όταν στα CDS, τα συμβόλαια κάλυψης των επενδυτών από αυτόν τον κίνδυνο, οι πιθανότητες έχουν φθάσει το 90%. Μετριοπαθής ήταν, επίσης, η υπόθεση «κουρέματος» μέχρι 25% στην αξία των 10ετών ελληνικών ομολόγων στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο, όπου όλοι οι τίτλοι παρακρατούνται μέχρι την ωρίμανσή τους.

Στο Reuters υπογραμμίζεται ότι εάν ο δείκτης Tier 1 αυξανόταν από το 5% στο 6%, τότε 38 τράπεζες θα αποτύγχαναν με έλλειμμα 45 δισ. ευρώ. Εάν, τέλος, συνέβαινε ένα «κούρεμα» των ελληνικών, πορτογαλικών, ιταλικών, ισπανικών και ιταλικών ομολόγων με βάση την τιμή διαπραγμάτευσης στους 5ετείς τίτλους, τότε εμφανιζόταν έλλειμμα 25 δισ. ευρώ σε 27 τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή