Εν συντομια

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οργανισμός πιστοληπτικής αξιολόγησης η ΙCΑΡ

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε την εγγραφή της ICAP Group Α.Ε. ως «Οργανισμού Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας». Ηδη η ICAP έχει αναγνωριστεί ως οργανισμός αξιολόγησης από την Τράπεζα της Ελλάδος, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ μετά την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναγνωρίστηκε από την European Securities and Markets Authority – ESMA, η οποία είναι η αρμόδια ευρωπαϊκή εποπτική αρχή.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της ICAP μπορούν να χρησιμοποιούνται για κανονιστικούς σκοπούς τόσο από τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και από άλλους οργανισμούς των οποίων η εποπτεία καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως οι επιχειρήσεις επενδύσεων και οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις αξιολογήσεις της ICAP για τον υπολογισμό της κεφαλαιακής τους επάρκειας σύμφωνα με τις Οδηγίες της Βασιλείας και για την άντληση ρευστότητας στο πλαίσιο της λειτουργίας του ευρωσυστήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι τρόποι προσέλκυσης αμερικανικών επιχειρήσεων προκειμένου να επενδύσουν στην Ελλάδα και να συμμετάσχουν και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Γ. Γραμματίδης με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Οικονομικά, Ενεργειακά και Αγροτικά Θέματα κ. Ρ. Χόρματς. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνουν στις ΗΠΑ ειδικές ενημερωτικές συναντήσεις του Επιμελητηρίου με σημαντικά αμερικανικά επενδυτικά σχήματα.

Ελπιδοφόρα μελέτη για την ανάπτυξη

Ετήσιο μέσο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 3% μπορεί να επιτύχει η Ελλάδα τη δεκαετία 2011-2020, γεγονός που συνεπάγεται επιπρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ της τάξης των 50 δισ. ευρώ. Αυτό, βεβαίως, μπορεί να επιτευχθεί μέσω της υλοποίησης κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με αυτές που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η μεγάλη μελέτη της McKinsey, τα βασικά πορίσματα της οποίας παρουσιάστηκαν χθες από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στον πρωθυπουργό και σε υπουργούς.

Η ανάπτυξη αυτή μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία πάνω από 500.000 νέων θέσεων εργασίας, να μειώσει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 15 δισ. ευρώ και το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 7 δισ. ευρώ. Η μελέτη περιλαμβάνει πάνω από 100 προτάσεις για την ανάπτυξη.

Η δυναμική της «Πειραιώς» στα πράσινα προϊόντα

Σημαντικό μερίδιο της αγοράς «πράσινων προϊόντων» για τον οικιακό-κτιριακό τομέα, έχει αποσπάσει η Τράπεζα Πειραιώς, χάρη στα χρηματοοικονομικά προϊόντα που έχει αναπτύξει, διευκολύνοντας τους καταναλωτές να επενδύσουν στην ηλιακή ενέργεια και σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Βάσει στοιχείων της ΔΕΗ, από την αρχή εφαρμογής του νόμου παραγωγής ενέργειας για τα φωτοβολταϊκά, η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει ποσοστό 32% επί των ενεργοποιημένων συνδέσεων της ΔΕΗ για μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα ιδιωτών έως 10 kWp (777 χορηγήσεις επί 2.424 συνδέσεων, στοιχεία έως 29/4/2011). Από την αρχή του έτους, οι πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς κατέχουν ποσοστό 41,6% στον ίδιο τομέα (528 χορηγήσεις επί 1.267 συνδέσεων, στοιχεία έως 29/4/2011). Η Τράπεζα Πειραιώς είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον».

Μειώθηκαν τα πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ

Το πρώτο εξάμηνο του 2011 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία συνολικά 295.553 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ. Η ποσότητα αυτή συνιστά μείωση κατά 18,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο. Τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολουθούν να παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Τους τελευταίους έξι μήνες ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων των 20 ευρώ αυξήθηκε, ενώ αυτός των 50 ευρώ μειώθηκε. Το πρώτο εξάμηνο του 2011 οι δύο ονομαστικές αξίες με τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης αντιστοιχούσαν μαζί στο 79,0% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων. Το τραπεζογραμμάτιο των 100 ευρώ είναι το τρίτο κατά σειρά με τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης, αντιπροσωπεύοντας 16,0% του συνόλου. Το ποσοστό πλαστών τραπεζογραμματίων των υπόλοιπων αξιών (5, 10, 200 και 500 ευρώ) είναι πολύ χαμηλό.

Η πλειονότητα (98%) των πλαστών τραπεζογραμματίων που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το πρώτο εξάμηνο του 2011 εντοπίστηκε σε χώρες της Ζώνης του Ευρώ, ενώ μόλις 1,5% περίπου εντοπίστηκε σε κράτη-μέλη της Ε. Ε. που δεν συμμετέχουν στη Ζώνη του Ευρώ και 0,5% σε άλλα μέρη του κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή