«Αγκάθι» η συμμετοχή των ιδιωτών

«Αγκάθι» η συμμετοχή των ιδιωτών

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Βερολίνο κορυφώνουν την αντιπαράθεσή τους σχετικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης, ενώ γίνεται αγώνας δρόμου για να συμφωνηθεί λύση πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης την Πέμπτη. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση εκφράζει την εμπιστοσύνη της ότι θα υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο, ενώ το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας θεωρεί ότι το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα συμφωνηθεί από κοινού με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, από την πλευρά του, απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους να επιδείξουν μεγαλύτερο σθένος ώστε να δαμάσουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης της παρούσας κρίσης.

Καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για μία από τις σημαντικότερες συνόδους κορυφής στην ιστορία της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, παίζει το τελευταίο του χαρτί προειδοποιώντας τις κυβερνήσεις ότι θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν οι ίδιες τον ελληνικό τραπεζικό τομέα εφόσον αποφασίσουν να επιδιώξουν λύσεις για τη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους που οδηγούν σε επιλεκτική χρεοκοπία. «Αν μια χώρα χρεοκοπήσει, δεν θα μπορούμε πλέον να δεχόμαστε τα κρατικά της ομόλογα ως εγγύηση», δήλωσε ο κ. Τρισέ στη γερμανική έκδοση των Financial Times. Σύμφωνα με το μέλος της ΕΚΤ Λορέντζο Μπίνι-Σμάγκι, μία συμμετοχή ιδιωτών τελικά θα κοστίσει περισσότερο στους φορολογούμενους, σημειώνοντας ότι το περισσότερο ελληνικό χρέος βρίσκεται εντός της χώρας, στην κατοχή μερικών ιδιωτικών τραπεζών, που θα κατέρρεαν αν εξαναγκάζονταν να αναλάβουν το κόστος μιας διαγραφής χρέους.

Η ΕΚΤ πιέζει τις κυβερνήσεις να αναλάβουν οι ίδιες το κόστος των επιλογών τους, με τον κ. Τρισέ να δηλώνει ότι, για να ξεπεραστεί η ελληνική κρίση, αρκεί να εκτελεστεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, να εφαρμοστεί αυστηρά το Μνημόνιο και να επιτραπεί στον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης (EFSF) να παρεμβαίνει τις δευτερογενείς αγορές, ενώ εξακολουθεί να απορρίπτει τη λύση του ευρωομολόγου. Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επιμένει ότι οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να σηκώνουν ένα μέρος του οικονομικού βάρους. «Οσο σημαντικότερη είναι η εθελοντική συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, τόσο πιο απίθανο είναι ότι θα χρειαστούν και επιπρόσθετα μέτρα», δήλωσε η κ. Μέρκελ στην κρατική τηλεόραση. «Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα σταθερότητας. Πιστεύω ότι μπορούμε να επιτύχουμε πολύ σημαντική πρόοδο σχετικά με το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα».

Το Παρίσι υποστήριξε χθες την ανάγκη να συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέα στη δεύτερη διάσωση της Ελλάδας, συμμετοχή που «είναι φυσιολογική και δίκαιη, καθώς όλοι πρέπει να συμβάλουν», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της γαλλικής κυβέρνησης, Βαλερί Περκές. «Το ζήτημα τώρα είναι να επιτύχουμε τον στόχο μας χωρίς να πλήξουμε τη σταθερότητα της Ευρωζώνης».

Εν τω μεταξύ, με πυρετώδη ρυθμό διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις της Ευρωζώνης με τις ιδιωτικές τράπεζες για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο ελληνικό πακέτο διάσωσης. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια πόσα χρήματα θα διαθέσουν οι ιδιώτες, ποσό από το οποίο θα εξαρτηθεί και το ύψος της βοήθειας από την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπολογισμοί, με βάση τα διάφορα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι, θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη, οπότε και θα υπάρξει συνάντηση της Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής (EFC) στις Βρυξέλλες ώστε να προετοιμαστεί η σύνοδος κορυφής. Οι δύο βασικές προτάσεις που εξετάζονται αφορούν την επαναγορά ελληνικών ομολόγων στην τρέχουσα αξία τους, πρόταση που υποστηρίζει και η ΕΚΤ, και την ανταλλαγή παλιών ελληνικών ομολόγων στην τρέχουσα αξία τους με νέα, εγγυημένα από το EFSF, με μικρότερο επιτόκιο και μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής. Ενώ η διεθνής ένωση τραπεζών (IFF) δηλώνει ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, νέες προτάσεις που έχουν στόχο τη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η Allianz προτείνει απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 25% – 30% και ανταλλαγή τους με νέα που θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του EFSF. Μια άλλη πρόταση αφορά την επιβολή ενός τέλους στις ευρωπαϊκές τράπεζες, αναφέρει η εφημερίδα Die Welt.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή