«Χρειάζεται ξεκάθαρο μήνυμα από τη Σύνοδο»

«Χρειάζεται ξεκάθαρο μήνυμα από τη Σύνοδο»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει πει ποτέ η ελληνική κυβέρνηση ότι αποδέχεται μια λύση που προκαλεί επιλεκτική χρεοκοπία (selective default), ανέφερε προχθές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικoνομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι», στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Επίσης, ερωτηθείς για το τι θα σήμαινε μια γενική πολιτική απόφαση χωρίς πρακτική λύση στην αυριανή σύνοδο κορυφής, απάντησε ότι «οποιαδήποτε ασάφεια ή αμηχανία θα στείλει πάρα πολύ κακά μηνύματα και αν σταλούν κακά μηνύματα, δεν είναι η Ελλάδα που θα την πληρώσει, γιατί είμαστε εκτός αγορών, υπάρχουν άλλες χώρες, μεγάλες χώρες, στο επίκεντρο του ευρώ, που θα υποστούν αρνητικές συνέπειες».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει το 2% του χρέους της Ευρωζώνης. Συνολικά Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία έχουν το 6% ενώ η Ιταλία από μόνη της έχει το 25% και η Ισπανία από μόνη της έχει το 8,5%.

«Εκεί που μιλούσαμε για την Ελλάδα, για το 2% του δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης, τώρα μιλάμε για το 40% του δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης και για το περίπου 35% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Το φθινόπωρο το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης ότι το φθινόπωρο θα έχει ψηφιστεί το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, το οποίο θα εφαρμοστεί από το 2012.

Στο μεταξύ, επιτεύξιμη χαρακτήρισε ο κ. Βενιζέλος την εξεύρεση λύσης που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θα εγγυάται την κάλυψη των δανειακών αναγκών του Δημοσίου τουλάχιστον έως τα μέσα του 2014, που προβλέπεται η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, καθώς και τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Μιλώντας στο Associated Press ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί μια «επιλεκτική χρεοκοπία (selective default)».

«Η παροχή προστασίας στην Ελλάδα είναι μηχανισμός αυτοάμυνας για την Ευρωζώνη… Θα βοηθήσει να αποτραπεί ένα ντόμινο», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.

Ανέφερε δε ότι «θέλουμε μια λύση που θα καταστήσει διατηρήσιμο το χρέος μας… θα εγγυηθεί την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας έως τα μέσα του 2014 που προβλέπουμε ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις αγορές και θα εγγυηθεί τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή