Η συμμετοχή ιδιωτών διχάζει και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ

Η συμμετοχή ιδιωτών διχάζει και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ερώτημα αν θα πρέπει να συμβάλει και ο ιδιωτικός τομέας στο νέο πακέτο για την Ελλάδα έχει διχάσει μέχρι και το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας. Χθες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, επανέλαβε την πάγια θέση της τράπεζας ότι «πρέπει να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός, μια επιλεκτική χρεοκοπία ή μια χρεοκοπία». Στη σύνοδο του Eurogroup στις 11 Ιουλίου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης παραδέχτηκαν για πρώτη φορά ότι, προκειμένου να μειωθεί δραστικά το μέγεθος του ελληνικού χρέους, θα εξεταστούν και προτάσεις που οδηγούν σε επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδος. Ωστόσο, ο κ. Τρισέ έκτοτε έχει απειλήσει ότι στην περίπτωση που υπάρξει έστω επιλεκτική χρεοκοπία, η ΕΚΤ δεν θα δέχεται πλέον ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, οδηγώντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε ασφυξία. Μιλώντας χθες ο κ. Τρισέ αναρωτήθηκε ποιος μπορεί, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής και παγκόσμιας δημοσιονομικής κρίσης, «να θεωρεί καλή λύση τη χρεοκοπία;». Ωστόσο, φαίνεται ότι πλέον το μέτωπο της ΕΚΤ δεν είναι αρραγές. Η κήρυξη της Ελλάδας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας για μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να μην έχει «σημαντικές αρνητικές συνέπειες», δήλωσε χθες ο κ. Εβαλντ Νοβότνι, κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ «δεν πρέπει να εξαρτάται απολύτως» από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, «στο τέλος είναι δική μας ευθύνη, δική μας η απόφαση», είπε ο κ. Νοβότνι. Ενδεικτικό της σύγχυσης είναι ότι, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, ο κ. Νοβότνι αναδιπλώθηκε. Μέσω του εκπροσώπου του ισχυρίστηκε ότι οι δηλώσεις παρερμηνεύθηκαν και ότι ουδέποτε υπήρξε διάσταση απόψεων από το Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Πάντως, και ο ίδιος ο κ. Τρισέ δεν έχει διασαφηνίσει αν θα βασιστεί μόνο στην άποψη των οίκων για την ποιότητα των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή