Προτάσεις από ΡΑΕ κατά των κακοπληρωτών

Προτάσεις από ΡΑΕ κατά των κακοπληρωτών

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση των εγγυήσεων που καταβάλλει ο πελάτης στις εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, εγκατάσταση μετρητών προπληρωμής της κατανάλωσης κατά το βρετανικό πρότυπο και σειρά άλλων μέτρων προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ως αντίδοτο στη συσσώρευση απλήρωτων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Το φαινόμενο λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις και όπως επισημαίνει η ίδια η ΡΑΕ, έχει συνέπειες άμεσες που αφορούν στην οικονομική βιωσιμότητα των προμηθευτών, αλλά και έμμεσες, καθώς ενδεχομένως θα προκαλέσει αύξηση των τιμολογίων προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σε κείμενό της το οποίο θέτει σε δημόσια διαβούλευση έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2011, η ΡΑΕ προτείνει τα ακόλουθα μέτρα:

– Δικαίωμα άρνησης υποβολής προσφοράς προμήθειας εάν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές. Με άλλα λόγια, ο προμηθευτής ζητεί από τον υποψήφιο πελάτη να προσκομίσει τον τελευταίο εκκαθαριστικό λογαριασμό του από τον υφιστάμενο προμηθευτή ώστε να διαπιστώσει εάν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Εάν ο πελάτης δεν προσκομίσει τον εκκαθαριστικό λογαριασμό ή διαπιστωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο προμηθευτής έχει δικαίωμα να αρνηθεί την προσφορά προμήθειας προς τον πελάτη.

– Πληρωμή λογαριασμών με πάγια εντολή (δηλαδή, με άμεση χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού τους) η οποία ενδεχομένως θα συνοδεύεται από μια μικρή έκπτωση.

– Εγκατάσταση μετρητών προπληρωμής, δηλαδή η κατανάλωση προπληρώνεται και δεν εκδίδονται λογαριασμοί.

– Εγκατάσταση έξυπνων μετρητών. Με τους μετρητές αυτούς ο πελάτης είναι σε θέση να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το ύψος της κατανάλωσής του και να διαχειρίζεται το φορτίο του με τον βέλτιστο τρόπο.

– Καταβολή εγγύησης από τον πελάτη. Η ΡΑΕ προτείνει η εγγύηση να είναι μεγαλύτερη (π. χ. στο ύψος τριών λογαριασμών κατανάλωσης) για πελάτες με ιστορικό ληξιπρόθεσμων οφειλών.

– Παροχή συμβουλών από τον προμηθευτή σχετικά με τρόπους μείωσης του λογαριασμού κατανάλωσης.

– Διακανονισμός πληρωμής λογαριασμών, π. χ. σε δόσεις.

– Δικαίωμα εντολής αποσύνδεσης (ισχύει ήδη), αλλά η ΡΑΕ διερευνά αναφορές προβλημάτων στη λειτουργία του μέτρου.

– Επισήμανση χρέους ή απαγόρευση αλλαγής προμηθευτή.

Η ΡΑΕ κάνει ειδική αναφορά και στη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων κακοπληρωτών -κατά τα πρότυπα του «Τειρεσία» – τονίζοντας ότι το ζήτημα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, σε συνεργασία με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή