Συστάσεις ΔΝΤ και διαβουλεύσεις κορυφής

Συστάσεις ΔΝΤ και διαβουλεύσεις κορυφής

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση για λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους απηύθυνε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και επέκρινε την απουσία «συνεκτικού σχεδίου δράσης» από πλευράς των Ευρωπαίων ηγετών. Σε έκθεση που εξέδωσε χθες, επισήμανε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν κατορθώσει να πείσουν τους επενδυτές ότι είναι σε θέση να επιλύσουν την κρίση χρέους της Ελλάδας, που απειλεί να κλονίσει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Προειδοποίησε ότι σε περίπτωση καθυστέρησης η κρίση θα μπορούσε να έχει μείζονα αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία. Συνέστησε ειδικότερα στους Ευρωπαίους ηγέτες να ενισχύσουν το ταμείο του προσωρινού μηχανισμού στήριξης και να του επιτρέψουν να αγοράζει κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος περαιτέρω μετάδοσης της κρίσης χρέους. Παράλληλα, συνιστά να είναι σαφέστερα τα αιτήματα προς τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας που καλούνται να συνεισφέρουν σε ένα νέο σχέδιο διάσωσης της χώρας μας. Σημειωτέον ότι σε παλαιότερη έκθεσή του, την οποία είχε εκπονήσει προτού δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, το ΔΝΤ ζητούσε να ενισχυθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες καθώς και η οικονομική διακυβέρνηση.

Χθες, αργά το βράδυ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο και συμφώνησαν στην καθοριστική σημασία που έχει η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης για τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επίσης, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Μέρκελ και Σαρκοζί, αργά χθες το βράδυ, προγραμματίστηκε για σήμερα το απόγευμα συνάντηση των δύο ηγετών στο Βερολίνο. Οπως ανακοίνωσε χθες βράδυ η γαλλική προεδρία, η συνάντηση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ πραγματοποιείται για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης. Ο κ. Σαρκοζί θα δειπνήσει το βράδυ της Τετάρτης με την κ. Μέρκελ και θα αναχωρήσει την Πέμπτη το πρωί για Βρυξέλλες, όπου διεξάγεται η έκτακτη σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή