«Ναι» στο ευρωομόλογο λέει ο Τζoρτζ Σόρος και όχι το Ifo

«Ναι» στο ευρωομόλογο λέει ο Τζoρτζ Σόρος και όχι το Ifo

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θέση του υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου επανέφερε χθες ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, αλλά υποστήριξε πως όσες χώρες δεν κατορθώνουν να αναβαθμίζουν την ανταγωνιστικότητά τους πρέπει να απομακρύνονται από την Ευρωζώνη. Από γερμανικής πλευράς, όμως, προστίθεται μία ακόμη φωνή εναντίον του ευρωομολόγου και είναι εκείνη του ινστιτούτου Ifo, που προειδοποιεί για το υψηλό κόστος του για τους Γερμανούς φορολογουμένους.

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Τζορτζ Σόρος χαρακτήρισε «θέατρο» την αναμέτρηση των δύο κομμάτων στο θέμα του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ και προέβλεψε ότι θα βρεθεί η λύση εγκαίρως. Πρόσθεσε, όμως, πως η κρίση στην Ευρωζώνη είναι σοβαρή και τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση εθελοτυφλεί σε ό,τι αφορά την «ουσιαστική χρεοκοπία» της Ελλάδας. «Προκειμένου να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της Ελλάδας, πρέπει να ενισχύσετε τους μηχανισμούς του ευρώ», υπογράμμισε σχετικά ο Ούγγρος μεγαλοεπενδυτής και συμπλήρωσε πως η Ευρωζώνη πρέπει να εμβαθύνει την ενοποίησή της αν θέλει να επιβιώσει.

Ζητούμενο η εμβάθυνση της Ε.Ε.

Κάλεσε, έτσι, την Ευρωπαϊκή Ενωση να θεσπίσει πανευρωπαϊκό σύστημα τραπεζικής εποπτείας και να επιτρέψει στις χώρες-μέλη της να εκδίδουν ευρωομόλογα. Οπως τόνισε, αυτά θα έχουν τη στήριξη ολόκληρης της ζώνης και οι υπερχρεωμένες χώρες θα μπορούν να δανείζονται με όρους παρεμφερείς με της Γερμανίας.

Σημειωτέον ότι τα δεκαετή ομόλογα του γερμανικού Δημοσίου έχουν απόδοση περίπου του 2,65% ενώ ο μέσος όρος απόδοσης των δεκαετών ομολόγων χωρών-μελών της Ευρωζώνης εγγίζει το 4,4%. Τη σημαντική απόκλιση επισημαίνει, άλλωστε, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung και επικαλείται το ινστιτούτο Ifo, που υπολογίζει πως το κόστος της έκδοσης ευρωομολόγου για τους Γερμανούς φορολογούμενους θα είναι της τάξης των 25 δισ. ευρώ ετησίως.

«Το αποτέλεσμα θα είναι να κληθεί η Γερμανία να καταβάλει υψηλότερα επιτόκια για τα ευρωομόλογα», επισημαίνει ο επικεφαλής των επιχειρηματικών ερευνών του Ifo, Κάι Κάρστενσεν. Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει, τέλος, ότι τα ευρωομόλογα θα μειώσουν το κόστος του δανεισμού για τις υπερχρεωμένες χώρες, αλλά παράλληλα θα μειώσουν και την πίεση προς τις χώρες αυτές για να εξυγιάνουν τα οικονομικά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή