Ευρωπαϊκή ομάδα τεχνικής υποστήριξης για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου

Ευρωπαϊκή ομάδα τεχνικής υποστήριξης για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ταχείες διαδικασίες συγκροτείται εντός του Αυγούστου η ομάδα τεχνικής υποστήριξης για την Ελλάδα που αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου. Στόχος είναι να υποβοηθήσει το κυβερνητικό έργο στην εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και στη μεταφορά κονδυλίων από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των έργων του ΕΣΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει ήδη τις βασικές κατευθύνσεις για τη συγκρότηση της ομάδας, επικεφαλής της οποίας ορίστηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος κ. Ολι Ρεν, ο οποίος θα αναφέρεται στον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η βασική ομάδα θα εδρεύει στις Βρυξέλλες, αλλά ο μηχανισμός υποστήριξης θα δουλεύει ουσιαστικά στην Αθήνα και στα γραφεία της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας, ενώ ειδικό ρόλο στη διαμόρφωση του προγράμματος τεχνικής βοήθειας θα έχουν και τα μέλη της τρόικας, που θα μπορούν να συμμετέχουν στον σχεδιασμό της τεχνικής βοήθειας που θα παρασχεθεί στην Ελλάδα.

Η ομάδα εργασίας, όπως προκύπτει από έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα αποτελέσει οργανική μονάδα της γενικής διεύθυνσης ανθρώπινου δυναμικού και επικεφαλής της θα είναι, εκτός από τον Ολι Ρεν, ο αρμόδιος επίτροπος για τον κοινοτικό προϋπολογισμό κ. Ζανούζ Λεβαντόφσκι.

Για την πλήρη συγκρότηση της ομάδας τεχνικής υποστήριξης της Ελλάδας θα κινητοποιηθούν στελέχη από όλες τις διευθύνσεις, ενώ πρώτοι τη τάξει σε επίπεδο στελέχωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τους κ. Γιόργκεν Χολμκβίστ και Ντέιβιντ Ράιτ από τη διεύθυνση ενιαίας αγοράς, οι οποίοι θα πρέπει με βάση τον σχεδιασμό να αναλάβουν έργο από την 1η Σεπτεμβρίου. Αν και στο κείμενο της Επιτροπής δεν προσδιορίζεται ο ακριβής αριθμός των προσώπων που θα στελεχώσουν τον μηχανισμό, στη σύνθεσή της θα περιληφθούν κοινοτικοί υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης, αλλά και ειδικοί από την Ελλάδα, που δεν προέρχονται πάντως από τη Δημόσια Διοίκηση, αλλά και εν αποστρατεία κοινοτικοί αξιωματούχοι κ. ά.

Η ομάδα εργασίας θα πρέπει να είναι σε θέση να υποβάλει την πρώτη έκθεση για την επιτάχυνση των μέτρων που θα ληφθούν έως το τέλος Οκτωβρίου, ενώ αντίστοιχες εκθέσεις θα συντάσσονται τουλάχιστον σε τριμηνιαία βάση.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου, η ομάδα εργασίας θα έχει ως αποστολή να προσδιορίζει και να συντονίζει, σε συνεργασία με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, την τεχνική υποστήριξη που απαιτείται για την προώθηση προγράμματος προσαρμογής στις απαιτήσεις του ΔΝΤ και της Ε. Ε.

Αντίστοιχα θα προτείνει μέτρα για την επιτάχυνση απορρόφησης ή ακόμα και τον επανασχεδιασμό των κοινοτικών κονδυλίων, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την εκπαίδευση του ανθρωπίνου δυναμικού. Πρόκειται για τους τρεις τομείς που έχουν επιλεγεί να υποστηρίξουν την εμπροσθοβαρή απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, που λιμνάζουν στα κοινοτικά ταμεία λόγω της αδυναμίας της χώρας μας να παράξει ώριμα προς χρηματοδότηση έργα.

Σημειώνεται ότι, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η κυβέρνηση προχωρεί στην επανεξέταση 4.762 ανενεργών έργων του ΕΣΠΑ. Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και στόχο έχει να απεγκλωβιστούν πόροι ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση, η οποία περιλαμβάνει τη ριζική αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, με στόχο την έγκρισή της εντός του 2012.

Η ομάδα εργασίας θα χρηματοδοτηθεί ουσιαστικά από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και θα συνεπικουρείται από τη Διεύθυνση Απασχόλησης και τη Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή