Ουρά για να μπουν στο άρθρο 99

Ουρά για να μπουν στο άρθρο 99

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση κατέγραψε στο πρώτο εξάμηνο του 2011 ο αριθμός των επιχειρήσεων που υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, εν συγκρίσει με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Πρωτοδικείου Αθηνών στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2011 κατατέθηκαν 72 συνολικά αιτήσεις, όταν συνολικά το 2010 είχαν υποβληθεί 124 αιτήσεις και το 2009 είχαν κατατεθεί 95 αιτήσεις.

Μάλιστα, το προσεχές διάστημα αναμένεται να υπάρξει αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που θα θελήσουν να υπαχθούν στη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99, καθώς θα υπάρξουν αλλαγές στην προπτωχευτική διαδικασία.

Με τη συγκεκριμένη θεσμική αναμόρφωση της προπτωχευτικής διαδικασίας η απόπειρα διάσωσης της επιχείρησης δεν θα γίνεται στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Θα δίνεται η δυνατότητα διάσωσης πριν επέλθει η απαξίωσή της, ώστε να μη χαθεί η άυλη αξία της και διακοπεί η παραγωγική της δραστηριότητα.

Ετσι, προβλέπεται ότι μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών για τη διάσωση της επιχείρησης (που μπορεί να περιλαμβάνει π. χ. παράταση του χρόνου αποπληρωμής των υποχρεώσεων, μεταβίβαση της επιχείρησης κ. ά.) μπορεί να γίνει συμφωνία χωρίς επίσημη διαδικασία διαπραγματεύσεων. Η συμφωνία διάσωσης θα επικυρώνεται από δικαστήριο, ώστε να γίνεται δεσμευτική για όλους τους πιστωτές, ακόμη και για εκείνους που δεν συναινούν, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι τώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή